Urfa Eczacılar Odası’ndan ‘ilaç sıkıntısı’ açıklaması
Türk Lirası her geçen gün değer kaybederken Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararıyla her yıl Şubat ayında ilaç kurunun sabitlenmesi nedeniyle ilaç krizi ortaya çıktı. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru geçtiğimiz Şubat ayında 4,57 TL’de sabitlenmişti; ancak aradan geçen 8 ayda Euro/TL 11 TL’ye ulaştı. Böylece ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru ile gerçek kur arasındaki fark iki katından fazla arttı.
27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Acar, birçok kritik ilacın piyasada bulunamadığını doğrulayarak, krizin önümüzdeki aylarda daha da derinleşmesinden kaygı duyduklarını bildirdi.
Acar, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:
”Eczaneler maalesef hastalarına ilaç temin etmekte zorluklar yaşıyor. Ecza depoları firmalardan ilaç temin edemediği için eczanelere ilaç sağlama konusunda sıkıntı yaşıyor.. Özellikle pandemiyle birlikte seyreden soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonla birlikte ilaç stoklarında sıkıntılar yaşanmaktadır.
Çocuklar için kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı ve antibiyotikleri temin etmekte zorlanmaya başladık. Grip aşıları ve kronik hastalıklar için olan ilaçlar depolarda bulunmamaktadır. Özellikle hastanelerdeki çocuk servislerinde tedavi için yazılan çocuk ateş düşürücü şurup ve fitiller, çocuk burun spreyleri, soğuk algınlığı ve grip şurupları, ishal ve bronşit vakalarında kullanılan antibiyotik şuruplar depolarda bulunmadığında nöbetçi eczaneler hizmet verirken çok güçlük çekmekte birçok hasta ilacı bulmakta zorlanmaktadır.”
Yaşanan ilaç temin sıkıntısının esas nedeni ithal olan ilaç hammaddelerinin döviz kuru nedeniyle alınmamasıdır. Eczacılarımz hastaları mağdur etmemek adına elinden geleni yapsa da sorunun bir an önce ulusal gündem konusu olarak gündemde tutulması gerekiyor”