Ebru Okutan Akalın
22 Haziran 2006
EBRU OKUTAN YORUM
Yine ilk 5’teyiz
Ben bu şehrin insanıyım burada doğdum büyüdüm, hatta eğitimimi de burada tamamladım. Ancak birçok Urfalı gibi ben de şehrimi yeterince tanıyamadığımı ancak gazeteciliğe başladıktan sonraki 2 yılda anladım.
Tanıdıkça hayran oldum çözülmeyen iç dinamiklerine…
“Nasıl” dediğinizi duyar gibi oluyorum.
Çevre yolu, otoban, havaalanı, stadyum,GAP bitmeyen yılan hikâyesi gibi olmuş.
Hem Urfa halkının senelerce çözülmeyen sorunlarla ilgili Hz. Eyyüb’ün yaşadığı rivayet edilen şehre yakışır sabrına, hem de hep eleştirilmelerine rağmen belki şehri değil ama bizleri bir şekilde idare eden siyasilerimize…
Tabi halkın bu olağanüstü sabrı ve siyasilerimizin muhteşem idareciliği bir araya gelince, karşımıza başarısızlık konusunda birçok istatistikte ilk 5’te olan bir Urfa çıkarmış.
ışte ben de bu noktada hayran oldum bu şehre.
Aslında eğitim konusunda diğer şehirlere fark atan o göz yaşartıcı başarımızı görmek için istatistiklere de ihtiyacımız yok.
şöyle bir trafiğe çıkmamız, ya da yaya olarak Abide’den Balıklıgöl’e kadar yürümemiz bile tüm gerçeği görmenizi sağlayacaktır.
Yaklaşık 10-15 yıldır temeli atılmış dev! Projeleri bitirememe bakımından gösterdiğimiz istikrar da istatistiklere girecek ölçüde büyük bir başarı değil midir? O dev projelerin hemen hemen hepsi işte bu sene bitecek.
Ben yazmaya daha çok yeni başladığım için bunları yazmaktan henüz sıkılmadım. Ancak eminim ki, siz duymaktan bile sıkılmışsınızdır.
Turizm’e gelince bitmez tükenmez, değil bizi, tüm dünyayı hayran bırakacak kaynaklarımız senelerdir el değmeden duruyor. Nitekim buradan elde edeceğimiz gelirle 1000’lerce okul yaptırabilir ve tüm istatistikleri lehimize çevirebiliriz.
Ya birçok alanda başarılı olmuş, bu kadar sanatçı yetiştirirken halen bir konservatuvar ve kültür merkezimizin olmayışı…
Ama konuşuyoruz.
Hem de çok uzun zamandır.
ışte dedim ya ben tüm bu sorunların çözülememesi için harcanan çabaya hayranım.
Ancak şunu belirtmeden edemeyeceğim. Sayın Valimiz Yusuf Yavaşcan’la ilgili bir ön araştırma yaparken Ağrı’da özellikle eğitim konusunda çok büyük başarı gösterdiğini ve Ağrı’ya bir çok okul yaptırdığını gördüm. Ayrıca Urfa’nın turizmdeki önemini de vurgulaması beni çok mutlu etti.
Bu anlamda çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Röportaj sırasında Urfa’ya ve sorunlarına kısa sürede vâkıf olduğunu gördüm. Çözüm noktalarına da bizim desteklerimizle ulaşabileceği konusunda çok ümitliyim.
Yeter ki; bizler çözüm üretememe konusundaki potansiyelimizi tersine çevirebilelim ve bu konuda bir şeyler yapma çabasında olan idarecilerimize gerekli desteği verelim.
*******************
RÖPORTAJ
şanlıurfa’da 17 Ocak 2006 tarihinde göreve başladınız. ılk saptamalarınız ve öncelikleriniz nelerdir?
Yaklaşık 5,5 aydır şanlıurfa’da görev yapmaktayım. şanlıurfa Ağrı’dan sonra benim için farklı bir iklim, farklı bir kültür yapısı, ülkemizin farklı bir mozaiği. şanlıurfa GAP’ın yükselen yıldızı. Bu itibarla popüleritesi çok yüksek o oranda da sorunları çok fazla olan bir il. Bu sorunların her birini çözmeye taraf olmakla beraber bir takım önceliklerimizin olması lazımdı. Bizim önceliğimiz eğitim oldu. Çünkü şanlıurfa’da çok yüksek bir doğum oranı mevcut. 2005 yılında doğan çocuk sayısı 74 bin 29. Bu rakam Türkiye’deki iller arasında en yüksek oran. Nüfus artışında Türkiye’de Antalya’dan sonra ikinci geliyoruz. Ama Antalya göçler nedeniyle bu noktada 1.sıraya oturmuş durumda. Oysa şanlıurfa doğumdan dolayı yüksek bir orana sahip. şanlıurfa’da şu anda 319 bin tane ilköğretim öğrencisi mevcut. Bu rakamla Türkiye’de 6. sırada. ıstanbul, Ankara, ızmir, Adana ve Bursa’dan sonra geliyoruz. Fakat bu yıl 1.sınıfa kaydolan öğrenciler açısından Türkiye’de 4.sıradayız. 52 bin çocuk bu sene 1.sınıfa kaydolmuş. Biraz önce belirttiğim 74 bin çocuk 6. Yaşına geldikten sonra bize 1.sınıf olarak gelecek ki, buna dışarıdan göçleri de dahil edersek 80 bin civarında çocuk ilkokula başvuracak ve bunların hepsine sınıf gerekecek. şu anda bizim Milli Eğitimin standart derslik sayısına ulaşabilmek için 5600 tane dersliğe ihtiyacımız var.Türkiye ortalaması 63.
ışte bu derslik ihtiyacının karşılanması noktasında biz bu yıl 319 derslik planladık. Diğer eklemelerle beraber bu rakamı 500’e yükseltmeyi planlıyoruz. 5600 derslik ihtiyacımıza karşı 500 derslik çok yetersiz bir rakamdır. Tabii hal böyle olunca dışarıdan yardım almamız gerekiyor diye düşündük ve gelir gelmez ilk işimiz ıstanbul’a gidip oradaki Urfalı işadamlarımızdan bu konuda yardım talep ettik. ıçeriden destek olmayınca belki dışarıdan gelen yardım teşvik edici olur dedik. Tabii bu konuda istediğimiz noktaya geldiğimizi söylemiyorum. Çünkü bu biraz gergef gibi işlenmesi gereken bir konu, ama başlangıç itibariyle bizi çok ümitsizlendiren ifadeler kullandılar. “Burası katiyen vermez, boşuna uğraşmayın” şeklinde şeyler duyduk. Ama yüzyüze görüştüğümüz kişilerin tepkileri bu doğrultuda değildi. Ümit verici tepkilerdi.
şu anda da 1,2 tane okul inşaatına başladık. Ben o karın iyice sıkışmasını bekliyorum. Birkaç tane daha okul yapıldıktan sonra bunlar sıkışacaktır. Kar sıkışınca da arkasından yuvarlaması geliyor ki, yuvarlama işi kolay, o çığ gibi oluyor inşallah. Önceliğimiz eğitim derken ortaöğretimde buna dahil, ancak burada ilköğretime nispeten daha iyiyiz. Yeni yapılan liselerle şu anda devam eden 5 tane lisemiz var. Fena değiliz. Ama bazı büyük yerleşim yerlerinde ve bazı köylerde talep var. Onları da inşallah yaparız.
ılköğretim öncesi yeni anaokul konusunda da sıkıntılarımız var. Onlar da çok yetersiz. Bu konuda da hamle yapmamız lazım. Eğitimle alakalı yetişkinlerde de okuma-yazma oranı düşüklüğü bir diğer önemli sorun. Özellikle de kadınlarımızın okuma yazma oranı çok düşük. Okula devam etmeyen kızlarımızla ilgili sıkıntılarımız var. Birçok aile kız çocuklarını okutmak istemiyorlar. Bunlarla ilgili haklı sebeplerde olabilir. Yani kızımızın bulunduğu yerde okul olmayışı ve taşımalı ulaşımla kızını göndermek istemeyişi haklı sebepler olabilir. Bunlarla ilgili alt yapı çalışmalarımız olacak. Kısacası eğitimde sancımız fazla.
KÜLTÜR, TURıZM, SANAT…
Tabii eğitimin dışında benim buradaki 2. önceliğim turizm. Turizm Urfa’nın bence yıldızı en parlak olan potansiyeli. Yani yıldızı en çok parlayacak olan potansiyeli diyelim. Çünkü henüz daha görünen o ki hakettiği yerin çok gerisinde.
Turizm bacasız sanayi hizmet sektörü açısından insan istihdamı yönünden çok avantajlı bir sektör. Bu yönüyle bizim yapmamız gereken şeyler var. Bizi aşan konularda var. Bizim yapmamız gereken nedir? Burada turizm değerlerimizin olduğu yerlere mesela şuayb şehri, Soğmatar, Nemrut’un tahtı gibi yerlere ve en son itibariyle Göbeklitepe’ye asfalt yollar yapmamız gerekiyor. Buralarda su, elektrik ve tüm alt yapı hizmetlerini taşımamız , Turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, restorant, cafe, konaklama yerleri yapmamız lazım. Oralarda ören yerini tanıtıcı tabelalar yaparak, gezi güzergahlarını belirlemek lazım. Bütün bunlarla ilgili çalışmalara kısmen başladık. Özellikle Harran’dan sonra şuayb şehri, Soğmatar yani Viranşehir’e kadar olan kısım tamamen asfaltlanacak. Harran’dan girildiği anda Viranşehir, Mardin yoluna kadar asfalt olacak. Alt yapılarıyla beraber gayet mükemmel yollar yapıyoruz. Bu önemli birşey. Tabii bunları yaptırdıktan sonra bizi aşan eksiklikler konaklama yerleri yani otel.
Çünkü Urfa’nın gerçekten otele ihtiyacı var. Özellikle 5 yıldızlı otele ihtiyacı var. ışte bu noktada halen inşaatı süren Dedeman oteli 2007’de faaliyete girecek. Bugün Yimpaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’la görüştüm. Buradaki Yimpaş’a ait oteli 1 yıl içerisinde faaliyete geçireceklerini söylediler. Bu konuda 5-6 milyon dolar ek kaynak ayırarak bu oteli tamamlayacaklarını ifade ettiler. Bu da sevindirici bir husus. Bizde bu arada turizmle ilgili tanıtım çalışmalarını yoğunlaştıracağız. ılk etapta 100 bin adet posta puluna Göbeklitepe’nin reklamını veriyoruz. Önümüzdeki hafta 10 tane tanıtım kitabı ve yayınlar gelecek. Bol miktarda broşür, katalog ve cd’leri önümüzdeki ay turizmin hizmetine sunacağız. şu anda bitme aşamasında. Onlar çıkınca bu noktadaki ciddi bir eksikliğimiz giderilmiş olacak. Ben isterdim ki bunları belli bir noktadan almış olayım. şu ana kadar bu konuda neredeyse hiçbir şey yapılmamış. Bu üzücü tabii.
Urfa’nın turizm potansiyeli ve turizmdeki yeri o kadar önemli ki, sadece turizmle ilgili akşama kadar konuşabilirim. Bu konuda yapılacak o kadar çok şey var ki. Mesela kafamızdaki düşüncelerden birisi, eski bir Urfa mahallesini komple butik otele çevirmek. Böyle bir çalışma yapmak arzusundayım. Ancak bu konuda Urfalıların da bize yardımcı olması lazım. Durumdan kâr çıkarmayı bir yana bırakmalıdırlar. Yani normalde 3’e satacakları evi bize 10’a satmaya kalkarlarsa bu projeyi gerçekleştirmemiz imkansız olur. Eğer vatandaşlarımız da makul olursa neden olmasın. Hatta işletmelerini de kendilerine verebiliriz. Bunu da teklif etmeyi düşünüyoruz.
Bu proje için düşündüğünüz bir yer var mı?
Bu projeye en uygun yer yıldız sarayı civarı olabilir. Tabi illa ki orası olacak diye bir şey yok. Dediğimiz gibi bu noktada oralarda ev sahibi olan Urfa’lıların bize yardımcı olması çok önemli.
Bazı düşüncelerimiz var. Mesela Akyüzler Konağı onu Ticaret Odasına vermeyi düşünüyorum. Ticaret Odası Başkanı ısmail Demirkol onarımını ve restorasyonunu yapmayı kabul etti. Mahmut Nedim Konağını Türkiye Odalar Birliğine yaptırmayı düşünüyoruz. Millet Hanını da ben ele alacağım. Haleplibahçe projemiz devam ediyor. Yani gördüğünüz gibi Turizmde yapılacak çok iş var. Ama Turizm başta da dediğim gibi istikbali parlak bir sektör olma hesabiyle üstünde durulmaya değer bir konu.
Peki Bugünlerde çok fazla gündemde olan Göbeklitepe ile ilgili planlarınız neler?
şimdi o konuda bizim yapabileceğimiz şeyler kısıtlı. şu anda orada kazı çalışmaları devam ediyor. Tabii biz Kültür Bakanlığından çalışmaların hızlandırılması ve gerekli teknik desteğin verilmesi konusunda taleplerde bulunacağız. Bunu da zaten müsteşar beyle görüştük. Bize düşen kısmını yani yolun ve orada turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği mekanları sağlarız. Ve gerekli bilgileri Kültür Bakanlığına veririz. Burada önemli olan bizim mümkün mertebe gündemi sıcak tutmamız. Bana göre gündemi sıcak tutmanın en iyi yolu web sitesi aracılığıyla olur. Özellikle son yıllarda Avrupa’da ve dünyanın her yerinde seyahate çıkacak insanlar internet üzerinden araştırmalar yaparak, gideceği yeri belirliyor. Bizim bu tip seyahat sitelerine gerekirse reklamlar vererek, Göbeklitepe ve çevresindeki tarihi mekânlarla ilgili bilgiler vermemiz gerekiyor. Biz şimdi bunun üzerine yoğunlaşacağız. Hedefimiz bundan sonra konuyu soğutmadan çalışmalara devam etmek.
SAğLIK SEKTÖRÜ
Sağlık sektöründe bizim en büyük ihtiyacımız ebe ve hemşire yönünde. Doktor sayısında da elbette istediğimiz sayıda olduğunu iddia edemeyiz ama yine nispeten iyiyiz. Her doktorumuz var en azından. Çünkü ben Ağrı’dan görev yaptığım sıralar birçok doktorun olmadığını biliyorum. Hatta 3 ay kadar çocuk hastanesini doktor yetersizliğinden dolayı açamamıştık.
Burada o manada bir sıkıntımız yok. Dediğim gibi ebe, hemşire yönünden sıkıntımız var. O konuyu da Bakanlığa bildirdik ve sorunun çözümünü beklemekteyiz. Hastanelerimizin performanslarını yükseltmeye çalışıyoruz. Mesela ben geldiğim zaman Devlet Hastanesinde emar cihazının olmadığını gördüm. “Niye yok?” dedik ve şimdi alınıyor. Sonra kemik ölçüm cihazı yoktu alınıyor. Mamografi cihazı da alınıyor. Yani alet edavat yönünden tam olması lazım. Teknik eleman, doktor, hemşire yönünde de sağlık bakanlığı sorunun tamamen çözüleceğini ifade ediyor. Bizim de kanaatlerimiz o yönde.
Diğer bir sıkıntımız aşılamalar. Aşılamalar istenilen düzeyde değil. Geçmişte de bundan kaynaklanan bazı rahatsızlıklar olmuş. şu anda kızamık aşısının yapılmamasından kaynaklanan 200 hastamız var. Bu ara tetenoz hastalığıyla ilgili aşılama kampanyamız devam ediyor. Bu aşılanmayı yapmakta bir takım sıkıntılar yaşadık. Viranşehirde bu sorun halen devam etmekte.
Bu aşılamanın kısırlık amaçlı olduğu yolunda söylentiler çıkmış. Ben bunun böyle olmadığını ispatlamak için ilk aşıyı eşime yaptırdım. Sağlıkta personel ve aşılamayla ilgili sorunlarımız var. Ancak bunlar aşılamayacak sorunlar değil.
SANAYıLEşME
Sanayileşme deyince aklımıza hemen Organize Sanayi geliyor. Bildiğiniz gibi 1.Organize Sanayi tamamiyle dolmuş durumda. Bu itibarla yaklaşık 600-700 sanayicinin yer tahsisi isteğine cevap veremiyoruz. Bunu gidermek amacıyla 2.organize sanayi bölgesine ihtiyaç duyuyoruz. Bununla ilgili arazi belirlemesi yapılmış, yaklaşık 15 bin dönüme yakın bir alan. Bunun bir kısmı vatandaşa ait istimlaki gereken yerlerdir. Biz istimlak bedeli ödemeyeceğimiz yerlerde başlayalım istedik. şimdilik istimlaki gerekmeyen 960 dönümlük bir alanda ilk çalışmalar başladık. şu anda prosedür devam ediyor. Avrupa Birliğinden de yardım almak suretiyle burayı yapmak istiyoruz.
Geçen hafta Ankara’da bu konuyla ilgili bir toplantıya gittim. şu anda Urfa’da bir heyette fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. şu ana kadar çalışmalar gayet olumlu yönde devam ediyor. Eğer bir aksilik olmaz ve ihaleye çıkarsak o zaman 2.Organize sanayinin alt yapısıyla arıtma tesisi ve 1.Organize sanayinin de arıtma tesisi yapılacak. Ondan sonra sanayicilerimizi seçeceğiz. Yani rasgele almayacağız. Orada yaklaşık 52 parsel var. Bu 52 fabrika demektir. Çok büyük fabrikalar olursa fabrika sayısı düşer, ama bizim için önemli olan çalışacak işçi sayısıdır. Tahminlerimize göre 10 bin civarında insanımıza iş kapısı açılacaktır. Bu Urfa için mükemmel bir rakam olur. ışsizliğe büyük bir ket vurulmuş olur. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmekte.
ÇEVREYOLU, OTOBAN, HAVAALANI,
ALTYAPI ÇALIşMALARI
Birçok yerde alt yapı çalışmaları devam etmekte inşallah yaz aylarında otoyolumuz açılacak. Çevre yollarının yapımı devam ediyor. Bu konuda biraz şikayetimiz var. Burada ödenek sıkıntısından dolayı bir yavaşlama var. Biraz hızlandırmamız lazım. Çünkü çevre yollarının tamamlanması trafik sorunu büyük ölçüde sona erdirecektir. Bunun dışında havaalanı inşaatımız devam ediyor. Yıl sonuna kadar onunda bitip açılmasını umuyoruz. Stadyum yine yıl sonuna kadar açılacak. DSı’de devam eden sulama çalışmalarımız var. Viranşehirde uygulamayı düşündüğümüz bir projemiz var. Yaklaşık 600 çiftçiyi 400 trilyon borçlandırarak 600 trilyondan devletten alarak 1 katrilyon liraya sulama kanallarını ve şebekelerini yapmayı arzu ediyoruz. Bu suretle 600 bin dönüm arazinin sulanması hedefleniyor. Eğer bu projeyi gerçekleştirebilirsek olağan üstü bir sonuç alacağız. Türkiye’de de bir ilk olacak. Onun için şu an Viranşehir kaymakamımız çalışmalarını sürdürmekte.
Bir diğer projemiz Cumhuriyet parkı ile kanal arasında büyük bir arazimiz var. 50 bin metrekarelik bir arazi orası. 80 bin metrekarede satın almak üzere düğmeye bastık. Bugünlerde de o da neticelenecek. DSı’den almayı düşünüyoruz. Buradan 130 bin metrekare bir alanımız olmuş olacak. Bu alanın 40 bin m2’lik bölümüne bir aquapark kurmayı hedefliyoruz. Kalan 90 bin m2’i alanını da tamamen spor tesisleri yapmayı hedefliyoruz. Yani orayı tamamen bir eğlence merkezi haline getireceğiz.
Son olarak Urfa’lılara bir mesajınız var mı?
Urfa’lılardan özellikle milli eğitimle ilgili çalışmalarımızda ciddi destekler bekliyoruz. Bakın biraz önce Milli Eğitim Müdürümüzün bana imzalattığı evrakta hami kuruluşlar arıyoruz. Yani onarım görmesi gereken okullarımız var. Bunların onarımını üstlenecek, hamilik yapacak kişi, kurum ve kuruluşlara ihtiyacımız var. Geçen yıl da yapılmış, bu senede devam ettireceğiz. Diğer okul yapımlarında Urfa’lı yatırımcı ve zenginlerin ciddi yardımlarına ihtiyacımız var.
Bunun dışında da bize güvenmelerini bize inanmalarını, maddi ve manevi olarak destek olmalarını bekliyoruz.
şevkimizi kırmasınlar. şunu bilsinler ki biz gerçekten Urfa’yı seven ve “memleketiniz neresi?” dediklerinde “Urfalıyım” diyecek kadar Urfa için bir şeyler yapmaya çalışan bir insan olarak faydalı olmaya, hizmet etmeye çalışıyoruz.
Gece, gündüz demeden, canımızı dişimize takarak çalışıyoruz. Koşturuyoruz, sadece ben değil, eşim de koşturuyor. Onun da ciddi katkıları oluyor. Bu vesile ile kendisine de teşekkür ederim. Bize çok sayıda Urfalıdan da destekler oluyor. Başta medyaya,bize destek veren tüm kişi ve kuruluşlara da teşekkür ediyorum. Unutulmasın ki, sonuçta bu destekler Urfa’nın lehine sonuçlar almamıza neden olacaktır.