‘İyi Pamuk’ projesiyle girdiler azaldı, üretim arttı
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, uydu ve insansız hava araçlarının kullanıldığı ‘İyi Pamuk’ uygulamalarından olumlu sonuç aldıklarını bildirdi.
Proje kapsamındaki bölgede; tarla sensörleri, iklim istasyonları, uydu görüntüleri ve dronlarla elde ettikleri verileri işleyerek bir dijital veri oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Açıkgöz, ‘Gübre, ilaç ve sulamada pamuğun ihtiyaç duyduğu zamanı ve miktarı belirlemeye çalıştık. Bu program kapsamında ihtiyaç duyulan miktarda ve zamanda verildi. Bu teknik desteğin sahada uygulanmasıyla girdiler azaldı, üretim miktarı arttı’ bilgisini paylaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ile İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) işbirliğiyle yürütülen Projeyle; Ziraat Mühendisleri tohum, ilaçlama, gübreleme, toprak hazırlığı ve sulama konularında ekimden hasada kadar çiftçinin yanında oldu. 1025 çiftçi bu sayede gübrede yüzde 30, sulamada yüzde 45 tasarruf, üretimde ise yüzde 30 artış sağladı.
‘İYİ PAMUK PROJESİ’
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ve ilgili kurumların iş birliğinde yürütülen “GAP Bölgesi’nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi” kapsamında GAP Bölgesi için belirlenen ve rekabet üstünlüğü olan 7 stratejik tarımsal üründen birisi de Pamuk.
“İyi Pamuk Projesi” bu kapsamda, GAP Bölgesi’nde üretilen pamuğun dünyaca bilinen İyi Pamuk (Better Cotton) standartları çerçevesinde yetiştirilmesi, çevre üzerindeki baskının azaltılması ve çiftçilerin refah seviyesinin iyileştirilmesi hedefiyle hayata geçirildi.
Pamuk üretiminin yüzde 40’ının gerçekleştirildiği Urfa’da, ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ve Çırçır İşletmeleri ile imzalanan iş birliği sözleşmesi ile; GAP Bölgesi’nde pamuk üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, pamuğun kalite ve kalitesinin yükseltilmesi, değer zincirinin sürdürülebilir kılınması, çevresel zararın en aza indirgenip insan sağlığının ve doğanın korunması ile Bölgemiz ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Proje kapsamında, Urfa İyi Pamuk (BC) sistemine kayıtlı 16 adet çırçır işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerdeki kayıtlı pamuk üreticilerinin; İyi Pamuk (BC) kriterlerine uyularak daha sağlıklı ürün yetiştirmeleri için uymaları gereken 7 ana kriter şöyle:
- Ürün koruma uygulamalarının etkilerini en aza indirgemek,
- Suyu verimli kullanan ve suyun bulunabilirliğine dikkat etmek,
- Toprak sağlığına önem vermek,
- Doğal yaşam alanlarını ve çevreyi korumak,
- Lif kalitesine özen göstermek ve korumak,
- İnsana yakışır iş standartlarını uygulamak,
- Etkili bir yönetim sistemi yürütmek