‘Demedi demeyin!’
Gübre fiyatlarının son bir yılda yüzde 150’nin üzerinde zamlanması üreticinin, çiftçinin belini büktü.
Daha kaliteli, verimli ürün elde etmek için kullanılan gübre, toprağa kattığı besin değeriyle öne çıkıyor. Tarımsal üretim açısından önemli bir yere sahip olan gübre fiyatları piyasada fırladı.
Çiftçinin kullandığı gübre çeşidinin başında ÜRE gübresi geliyor.
Üre gübresine yurt dışındaki fiyat artışları gerekçe gösterilerek ortalama tonda 60 dolar birden zam yapıldı. Piyasada 4300 ile 4600 TL/Ton aralığında satılan üre gübresi bugün gelen zamla birlikte 5500 ile 5600 TL/Ton’a çıktı. Diğer yandan DAP gübresinin fiyatı da tonda ortalama 150 TL zamlanırken, amonyum sülfat gübresinde ise büyük bir fiyat artışı bekleniyor.
BARİ KURAKLIK DESTEĞİNİ VERİN
”Gübre fiyatlarının önüne geçilemediği gibi sertifikalı tohum fiyatları da almış başını gidiyor.” diyen Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bu gidişle çiftçinin gübresiz ve sertifikasız tohum ekimi gerçekleştirmek zorunda kalacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunan İpar, ”Bari bu kuraklık desteğimizi verin de artan fiyatlara maruz kalmadan biraz gübre ya da tohum alabilelim” dedi.
Pamuk fiyatının 10 TL civarı olmasının çiftçiler açısından olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken İpar, ‘Son günlerde dövizin artışı ile gübre fiyatları şahlandı yine. Gün itibarı ile gübre fiyatının 7.250 TL ye ulaşmış olması bizleri endişelendiriyor. Bu gidişle ekime başlanan dönemde çiftçilerimiz gübre alamayacak ve bu sezon rekolte düşüklüğü yaşanacak, bu da gıdaya zam olarak vatandaşa yansıyacak demektir. Demedi demeyin’ ifadelerini paylaştı.
ÇİFÇİYE VERİLEN DESTEKLER ARTTIRILMALI
Öte yandan Türkiye Ziraat Odaları Birliği ( TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Üreticilere ödenen tarımsal desteklerin arttırılmasını istedi.
”Bu desteklerin piyasalardaki fahiş girdi fiyatları titizlikle incelenerek güncellenmesi ve makul düzeylerde artışların yapılması gerekmektedir. Fark ödemesi destekleri tekrar hesaplanmalıdır.” diyen Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı:
”Tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübrede son dönemlerde yaşanan fiyat artışları üreticiyi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Üretici önünü göremiyor ve füze gibi yükselen girdi fiyatlarını da endişeyle izliyor. Acilen tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimizin gübre kullanımı zaten yetersiz düzeydedir. Bu duruma bir de astronomik fiyat artışları eklenince, yeterli gübre kullanılamaması sonucu, üretim düşüklüğü olacak ve yeterli arz sağlanamayacaktır. Gübrede verilen destekler yetersizdir. Mazotta olduğu gibi fiyatın yarısı oranında gübre de desteklenmelidir. Devletimiz 2005 yılında gübre sektöründen çekildi. Üretimse büyük oranda 7 firma tarafından gerçekleştiriliyor. Pazarın büyük bir kısmı da bu firmaların kontrolündedir.”
GÜBREYİ SAYIYLA MI ATALIM?
İpar ve Bayraktar’ın bu açıklamalarına destek veren bazı üreticiler, Pamuk ithalatına son verilmesini istediler. Mahmut Demiryeri adlı çiftçi, marketlerde fiyat denetimlerinin sıklaştırılması talimatını verenlere ”Siz önce DEDAŞ ve gübre fabrikalarından başlatın incelemeyi….” çağrısı yaptı. İbrahim Gökkan ise ‘Gübreyi sayıyla mı atalım? Ne yapacağımızı şaşırdık. Gerekli adımlar atılmazsa bu artışlar tüm ürünleri etkiler’ dedi.