Dikkat! Valilik kararı ile artık zorunlu
Şanlıurfa Valiliği, ilimiz sınırları dahilinde hurda ve atık malzeme toplayıcılarla ilgili bir dizi karar aldı. Hurda ve atık malzeme toplama faaliyetlerinde bulunacak şahıslar İlçe Belediye Zabıta Müdürlüklerinden izin almak zorunda. İzin verilen şahısların bilgileri kayıt altına alınarak İlçe Emniyet Müdürlükleri ile İlçe Jandarma Komutanlıkları ile güncel olarak paylaşılacak.
İşte o genelge:
Madde-1 Şanlıurfa İl sınırları ile bağlı mahalle, mezra ve ilçelerinde huzur ve güvenliğin, asayişin, kamu esenliğinin, kamu sağlığının, trafik güvenliğinin sağlanması amacı ile hurda ve atık malzeme toplayıcıların düzenli, kayıtlı ve belirli bir düzende çalışmasını sağlamak amacıyla gerekli düzenlenmeleri yapmayı sağlamaktır.
Madde-2 Bu karar Şanlıurfa ili sınırları içerisinde bulunan ve Madde 1’ de belirtilen yerlerde kamu esenliğinin, sağlığının ve asayişin sağlanması amacı ile belirsiz, kayıtsız ve düzensiz şekilde hurda ve atık malzeme toplayıcılarını diğer kanunlardaki cezai müeyyideler saklı kalmak üzere, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi uyarınca İdari Para Cezası uygulamasını kapsamaktadır.
Madde-3
11. maddesinin (c) fıkrasında İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.
Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66 ncı madde hükmü uygulanır.
İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır. (Ek cümle: 27/3/2015 – 6638/16 md) Ancak, kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Emre Aykırı Davranış başlıklı 32 maddesinde;
Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye üç yüz yirmi Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
Madde-4 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.maddesinin (A) bendinde” Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kanun düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirlerini alır. Bu maksatla Devletin Genel ve
Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66.madde hükmü uygulanır.” Hükümleri yer almıştır.
Madde-5 Bu bağlamda; İlgi Kanunlar ve mevzuat kapsamında ilimiz mülki idare sınırları içerisinde;
1- Hurda ve atık malzeme toplama faaliyetlerinde bulunacak şahıslar İlçe Belediye Zabıta Müdürlüklerini başvurarak gerekli izinleri alacaklar, Zabıta Müdürlükleri tarafından izin verilen şahısların bilgileri kayıt altına alınarak İlçe Emniyet Müdürlükleri ile İlçe Jandarma Komutanlıkları ile güncel olarak paylaşılacaktır.
2- Şahıslar faaliyetlerini izin aldıkları ilçe sınırları içerisinde yürütecektir.
3- Faaliyet izni verilen şahıslara İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından ücretsiz olarak yaka kartı ve uzaktan görünürlüğü artıracak, tek tip ve renkte reflektörlü yelekler verilecek, yeleklerin ön ve arka kısmında numara ile ilçenin ismi bulunacak yine bu bilgiler İlçe Belediyelerince kayıt altına alınacaktır.
4- Şahıslar izin aldıkları ilçe sınırları içerisinde kendilerine verilen yelekleri giyerek yaka kartlarını takarak faaliyette bulunacaktır.
5- Yaka kartları ve yelekler adına düzenlenen kişiler dışında başkalarınca kullanılmayacak, kullananlar ve kullandıranlar hakkında idari işlem yapılacaktır.
6- Hurda ve atık kâğıt toplamak amacı ile faaliyet izni verilen şahıslar 01 Nisan ile 30 Eylül tarihleri arasında 08:00-20:00 saatleri arasında, 01 Ekim ile 31 Mart tarihleri arasında ise 08:00-18:00 saatleri arasında çalışacaklardır.
7- Hurda ve atık malzeme toplamasına izin verilen şahıslar, malzeme toplamak amacıyla çöp konteynırları içerisinden malzeme almak amacıyla çöpleri dağıtmayacak, çevre kirliliğine sebep olmayacaktır.
8- Yukarıda belirtilen hususlara aykırı hareket ettiği tespit edilen şahıs veya tüzel kişiler hakkında uygulanan idari yaptırım kararları 24 saat içerisinde Zabıta Müdürlüklerine bildirilecektir.
9- Hakkında 3(üç) kez idari işlem yapılan kişi veya kuruluşun faaliyetini son verilecek ve bir daha izin verilmeyecektir.
Madde-6 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesi gereğince alınan bu karar gereği gelişigüzel, kayıtsız ve belirsiz şekilde hurda ve atık malzeme toplanmasının önüne geçmek amacıyla gerekli tedbirler alınması amaçlanmıştır.
Bu itibarla; yasaklama kararına uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince idari para cezası ile cezalandırılacaktır, ayrıca konusu suç teşkil eden konularda adli işlem yapılacaktır.
Madde-7 Hurda ve atık malzeme toplayıcılar ile ilgili düzenlemelere ilişkin bu karar olur yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecektir.
Madde-8 Bu kararı Şanlıurfa Valiliği yürütür.