Urfa’ya planlanmıştı, Diyarbakır’a yapılıyor.
İthal ve ihraç edilen ürünlerle hammaddelerin taşınmasından, iç piyasaya yönlendirilecek her türlü malzemenin depolanmasına kadar çeşitli hizmetleri bir arada verecek ‘Lojistik Merkez’ için Diyarbakır’a inşa ediliyor. Bu proje; Diyarbakır’ın tarım ve dış ticaret kenti olmasına önemli katlı yapacak.
217 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük, Güneydoğu’da da bir ilk olacak Diyarbakır Lojistik Merkezi’nde, 5 şeritli bir demiryolu terminali olacak. Merkezde 161 bin 500 metrekarelik lisanslı depo silo alanı, demiryolu terminali, 700 araçlık tır parkı, akaryakıt istasyonu da bulunacak. Lojistik Merkez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 36. Maddesine göre Kapalı Teklif usulü ile arsa payı karşılığında ihale edilecek.
”Şanlıurfa’nın tarımsal olanakları, işgücü potansiyeli doğru değerlendirildiğinde ve uygun bir lojistik altyapısı sağlandığında ilin sanayi ve ticaretinde önemli gelişmeler kaydetmesi beklenmektedir. Bu bağlamda Şanlıurfa için önerilen lojistik yatırım modeli “Kara-limanı” olarak belirlenmiştir. Kara-limanı, limanlarda gerçekleştirilen
konteyner doldurma, boşaltma, gümrükleme vb işlemlerin gerçekleştirildiği karasal yerlerdir. Tasarımın, GAP’ın bölgeye yapacağı katkılar bağlamında ele alınması gerekliliği bulunmaktadır.
GAP projesi Şanlıurfa iline önemli bir potansiyel sunmaktadır. Harran ovasındaki gelişmeler ve ilin özellikle pamuk ve mercimek üretimindeki Türkiye içindeki payı, önemli bir etmen olarak değerlendirilmektedir. Lojistik merkez/kara limanının yapılanmasında önceliğin tarım ürünleri ve işlenmiş gıda ürünlerine verilmesi gerekliliği söz konusudur. Aynı zamanda, özellikle bölgede organik tarım konusunda önemli gelişmeler beklenmektedir.
Şanlıurfa ili sanayi üretimi açısından Türkiye geneline göre nispeten geri olsa da özellikle “Tekstil, örme, konfeksiyon ve deri” ve “gıda, içecek” sanayilerinde işletme sayısı açısından önemli bir rakama ulaştığı gözlenmektedir. Planlanacak olan lojistik merkez/kara limanının bu anlamda yapılanması gerekliliği bulunmaktadır.
İlin Suriye ile sınır komşusu olmasının ticaret hacmine yeterince yansımadığı, bölge ürünlerinin liman kentlerinde (Mersin, İskenderun) işlendiği ve pazarlandığı bilinmektedir. İlin bir gümrük çıkış kapısı görevi üstlenecek kara-limanı ile tarım, sanayi ve tüketim maddelerinin toplama ve dağıtım merkezi işlevini görecektir.
Bu sayede fiilen Şanlıurfa çıkışlı ürünlerin ihracat kaydı da Şanlıurfa iline yapılmış olacak, ilin firmalarının katma değeri artacaktır. Sektördeki gelişmeye ve altyapı yatırımlarına paralel olarak 2. Organize Sanayi Bölgesine, (OSB) olan yatırım talebi hızla artacaktır.
Demiryolunun 1. ve 2. OSB kenarından geçmesi ve 2. OSB içinde demiryolu aktarma istasyonu ve konsolidasyon merkezi yapılması ile lojistik merkezin işlem hacmi artacak, firmaların bu olanaktan yararlanmak üzere yer talebi söz konusu olacaktır. Böylece ilde sanayi sektöründeki yatırım hızlanacaktır. Döngüsel olarak etkileşimli bu gelişmeye paralel olarak lojistik sektörünün diğer sektörlerle karşılıklı gelişimi sağlanacaktır.”