Necla Cevheri Saatçi
31 Mart 2008
27 Mart dünya tiyatro günü olarak tüm dünyada ve ülkemizde kutlanmaktadır. Bugünde tiyatrodan, öneminden hedefinden bahsedilir. Tiyatro nedir, hayatımıza nasıl bir etki eder hiç düşündünüz mü. Tiyatro bir edebi türdür. Ayrıca yaşama en yakın ve canlı olandır. Yaşama en yakın olmasını şöyle açıklayabiliriz. ınsan insanı insana insanca anlatır. Tiyatroyu insanın aynası gibi görebiliriz. Bir nevi ayna olan tiyatro kültür aktarımı içinde iyi bir araçtır. Yazıldığı devri, yaşam tarzını, mekanları bize canlı ve görsel olarak yansıtır.
Tiyatro gösterisi izleyicisini aydınlatır. Ve şaşırtabilir. Tiyatro oyuncuları canlı oluşundan, izleyici ile birebir karşı karşıya oluşundan heyecanlı ve coşkuludurlar. Ama iyi bir oyun ve oyunculardan oluşan tiyatro eseri seyircisini hep mutlu kılar. Tiyatro izlerken kendinizi oyunun içinde hissedersiniz. Yapaylık yoktur. Sanatçı oynadığı rolü sanatçı oynadığı rolü tamamen kabullenir. Adeta om kişi oluverir. ızleyicisini hayattın sıcaklığından, sıkıcı kurallarından alıp uzaklaştırır. Kah onları güldürüler, güldürürken de düşündürürüler, kah dramlarla üzüp, üzerken yaşamın sıcaklığını ve güzel yanlarını gösterir.
Çünkü tiyatro hayatın gözden geçirilmiş ve yeniden yorumlanmış halidir. Görsel bir sanat dalı oluşundan konuşma ve eylemle iç içedir. Tiyatro.bir karaktere sahip olan tiyatro adeta toplum psikolojisine hitap eder.
Tiyatro üretebilen insanların eserleridir. Herkes toplum içinde insanlarla iç içe yaşar. Fakat tiyatro yazarları hayatta farklı bakar ve yorumlarlar. ınsanların karakterlerini eylemlerini, duruşlarını tahlil ederler ve kendi eleştirilerini de içine katarak sunarlar. Bundan dolayıdır ki tiyatro yazarları toplum bilincini uyandırmakla bir nevi kendilerini sorumlu hissederler. ınsanlara zevkle iç içe olarak bu sorumluluğu aktarmaya, aralarında dostluk ve barışın sağlanmasına ve artmasına.
Tiyatro çocukların gelişimi içinde oldukça gerekli ve önemli bir yere sahiptir. Sahnede rolünü ifade ederken özgüvenin oluşmasında ve gelişmesinde aşama kat eder. Rolünü yaparken başka bir kimliğe bürünür. Ve o kimlikle olaylara bakar. Böylece herkesin olaylar hakkında farklı düşünceleri olabileceğini erken yaşta öğreniverir.Çocuklarınızı tiyatroya götürmekten asla çekinmeyin. şanlıurfa Belediyesi şairnabi Kültür Merkezinde cumartesi günleri çocuk tiyatrosu sergilenmektedir.
ıleride daha özgüvenli, kendini iyi ifade edebilen bireyler topluluğumuz olmasını istiyorsak okullarda dramlara daha fazla yer vermeliyiz.
Hayatınızın monotonluğundan bir nebze uzaklaşmak için kendinizi tiyatro ile ödüllendirebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Haftanın Kitabı : Araba Sevdası
Recaizade Mahmut Ekrem
Haftanın Sözü : En cılız dalın üzerinde bile açmayı bekleyen tomurcuk vardır.