Necla Cevheri Saatçi
25 Mart 2008
ınsanlar bildiklerini, tecrübelerini gelecek nesillere iletebilmek için düşüncelerini resme veya yazıya dökerler. Bu yazılar zamanla kitap adını ve halini aldı.Kitaplar, kitaplıklar ve kütüphaneleri oluşturdular.
Bilgiler bir yere kaydedilmezse unutulur gider. Ama kitaba aktarılmış bir yazı nesilden nesile aktarılır. Bir kitabın çok eski olması önemli değildir. Çünkü onu okumayan her insan için yenidir. Kitap herkes için en iyi dosttur. Bu vefalı dostunuz sizi hiç aldatmaz ne zaman ihtiyaç hissetseniz onu bıraktığınız yerde aynen bulursunuz.
Okumak asil bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığınızı zamanla eğlenceye dönüştürürsünüz. Hem de karşılaştığında oldukça ucuz bir eğlenmedir. Bu eğlenme size farkında olmadan hep bir şeyler katar.ufkunuzu genişletir. Bundan dolayıdır ki tüm çevrenize çocuklardan başlayarak okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Okunan her kitap, her bilgi dünyaya sizin için açılan yeni bir pencere oluşturur.
Penceresi bol olan bir ev, dışardan bolca temiz havayı ve gün ışığını odaya alır. Ayrıca içerdekilerin de dışarıdaki dünyayı daha geniş açılardan görmesine imkan tanır. ışte okunan her kitapta meydana gelen olayları daha iyi anlamamıza ayrıca doğa, insanların davranışları ve bu davranışların meydana getirdiklerini daha iyi anlamamıza etki eder. Kitap; okunduğu kişiyi alıp götürür. Gittiğiniz uzak diyarların, doğasını örf ve adetlerini kişilerin genel ve özel karakterlerini size aktarmaya çalışır. Hem de oturduğunuz yerde. Bir gemi veya herhangi bir ulaşım aracıyla bu kadar uzaklara gidemezsiniz. Gitseniz dahi bir şeylerin hep eksik kalma ihtimali yüksektir.
Temiz havada yapılan yürüyüşün hemen , hemen her hastalık için iyi geldiği kanıtlanmıştır. Okullarda ders programları hazırlanırken beden eğitimi hiçbir zaman göz ardı edilemez. Beden eğitiminin sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmek için ne kadar gerekli olduğu herkesçe kabul edilmektedir. Okumakta beyin için beden eğitiminin uscuda katkısı gibidir. Beyin kullanıldıkça kapasitesini yükseltir. Ondan dolayıdır ki okullar inşa edilirken derslikler nasıl ihmal edilmiyorsa kütüphanelerde ihmal edilmemelidir. Eğer okulunuza kütüphane yapmamış iseniz okulunuzu bitirmiş ve işler hale getirmiş sayılmazsınız.
Okumak öğrenmek en iyi yatırımdır.günün birinde en olmadık yerde yaptığınız yatırım sizin için avantaj sağlar. Okumak düşünmenizi daha sağlıklı ilişkiler kurmanızı sağlar.
Bir tplum ne kadar çok okursa nispetle devletinden hizmet bekler, bu hizmetler için teşvik eder ve yardımcı olur. Böylece kütüphanelerimizi çoğaltarak cezaevlerimizi azaltabiliriz.
Çocuklarınız birer fidandır . onların ileride gövdesi kuvvetli dallarının yaprak dolu olmasını isterseniz eğer vücudu için beden eğitimine beyni içinde okumasına fırsatlar oluşturun ve teşvik edin. Kendinizi ve çocuğunuzu sevdiklerinize okuma zevki aşılamaya çalışın. Bu zevki yavaş, yavaş ilmek, ilmek işleyerek oluşturun. Zararını görmez bilakis zararlı işler yapmaktan alıkoyulduğuna şahit olursunuz.
En iyi teşvik Aracının da örnek teşkil etmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Kitabın sizin için en iyi dost olduğunu sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmeniz dileğiyle.
Haftanın Kitabı: Felatun Bey ile Rakım Efendi
Ahmet Mithat efendi
Haftanın sözü : tabiat Allah tarafından insanların önüne konmuş büyük bir kitaptır.