Necla Cevheri Saatçi
11 Haziran 2007
Mevlana, aldığı eğitimlerden dolayı olsa gerek, Sultan Alaaddin tarafından sarayda ikâmet etmesi için çağrıldığında, “ımamlara medrese, şeyhlere hânkah (büyük tekke), emirlere saray, tüccarlara han, başıboş gezegenlere zaviyeleri (küçük tekke), gariplere kervansaraylar uygundur” cevabını vermiş ve aynı şekilde de davranmıştır.
Büyük düşünürü bu köşede tanıtabilmek oldukça zor. Ancak tanımak ve anlamak için teşvik edilebilir. Her insanın bilgi ihtiyacı ve anlama yöntemi farklılık arz eder. Mevlana’nın tüm hayatı dolduran, tassavufi özelliğinin yanı sıra bir ahlak ve kültür eseri olarak sayılabilecek mesnevi’yi okumak ve ondan ihtiyaçlar doğrultusunda faydalanmak gerekir.
Bir faaliyet ürünü olan Mesnevi’yi Mevlana Celaleddin Rumi şöyle tanımlamaktadır:
Denizden sahile doğru geri dönünce, mesnevi şiiri çengi düzeldi.
Ruhların cilası olan mesneviye dönüş, Recebin onbeşinci/onüç mayıs günüydü.
Bu alış-verişin ve kârın başlama tarihi 662/1264 yılındaydı.
Buradan bir bülbül gitti ve geri döndü; bu manaları anlamak için doğan oldu.
Padişahın bileği, bu doğanın meskeni olsun; bu kapı sonsuza dek halka açık olsun.
Mesnevi bilgi edinmeyi arzulayan her birey önemli ve geniş bir kaynaktır. Mesnevi’nin Türkçe’ye çevrilmiş bir çok tercümesi bulunmaktadır. Bize düşen bu tercümelerden birini okumak ve anlamaktır.
Mevlana’yı kendi vasiyeti ile bitirmek en doğrusuymuş gibi geliyor;
Size, gizlide ve açıkta Allah’tan korkmayı, az yemeyi, az uyumayı, az konuşmayı, isyan ve günahları terk etmeyi, oruç tutmayı, namaza devam etmeyi, bütün yaratıklardan gelen cefaya tahammüllü olmayı, aptal ve cahillerle oturmamayı, güzel davranışlı ve olgun kişilerle bulunmayı vasiyet ediyorum. ınsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır olanıdır.
Haftanın kitabı: Mesnevi
hazırlayan Prof.Dr.Adnan Karaismailoğlu
Haftanın sözü: Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Mevlana