Urfalı Müteahhitler eylem hazırlığında
İnşaat sektörünün önemli girdilerinden olan çimentodaki yüksek oranlı fiyat artışları, müteahhitlerin tepkisini çekti. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitleri, yüksek girdi fiyatlarına karşı müteahhitleri eylem yapmaya, inşaatları durdurmaya çağırdı.
Tellioğlu’nun bu açıklamasına Şanlıurfa Müteahhitler Birliğinden de destek geldi.
Pandemi fırsatçılığı yapıyorlar
Çimento sektörünce yapılan zammın diğer inşaat malzemelerine yapılan zamlara göre en az iki katı olduğunu kaydeden Tellioğlu, şöyle konuştu: “Dünyadaki pandemi sürecinin dar manadaki üretim meselelerinin iş kaybına dayalı fiyat artışlarını makul olarak karşılayabiliriz. Fakat çimento sektöründe geçen yıl 160 TL olan ton başı fiyatın, bugünlerde 450 TL’ye çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Burada bir keyfilik, bir kartel, bir statüko, fahiş fiyat artışı vardır. Çimento sektörünün fırsatçılık yaptığını, insafsızlık yaptığını düşünüyoruz. Bu ay içerisinde bir düzenleme yapılmazsa Türkiye genelinde iş bırakarak aktif inşaatları durduracağız”
Şanlıurfa Müteahhitler Birliği: Eyleme hazırız
Şanlıurfa Müteahhitler Birliği’nden Tellioğlu’nun bu açıklamasına destek mesajı geldi. Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, İMKON’un bu yönde alacağı kararı destekleyeceklerini söyledi. Önal, inşaat sektöründe uzun süredir devam eden malzeme tedarik sorununa eklenen malzeme fiyat artışlarının sektörde ciddi sorun yarattığını söyledi. Demir, çimento, sunta, MDF, cam ve akabinde birçok inşaat malzemelerinde ortalama yüzde 100’ün üstünde bir maliyet artışı ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Önal, ”Fiyatlar gerçek değerlerine inmediği takdirde eyleme hazırız. İnşaatlarımızı durduracağız” diye konuştu.
Urfa’da konut fiyatlarını direk etkiliyor
Önal, şu değerlendirmeyi yaptı:
”Pandemiyi bahane ederek tekelleşen bir grupla da karşı karşıyayız. İnşaata ilişkin temel girdilerde fiyat artışları döviz kuru ve enflasyon rakamlarının üzerinde gerçekleşiyor. Çimento tonda 120 TL bandından başlayan ve bugün gelindiğinde 450 TL bandına dayanan bir fiyatla karşı karşıyayız. Çimento bizim ana kalemlerimizden bir tanesi. İnsanların bugün itibariyle yüzde 100 fiyat artışlarını kaldıracak bir gücü yok.
Haziran 2020’den Haziran 2021’e döviz kurundaki fark yüzde 27 olurken, inşaat malzemeleri ana kalemlerindeki fiyat artışları ise yüzde 48 ile yüzde 200 arasında değişiyor. İnşaat maliyetlerindeki artıştan konut fiyatları direkt etkileniyor. Bu da konut sahibi olmak isteyen vatandaşların konut taleplerini ertelemesine neden oluyor.’’