Urfa’da Aile hekimleri iş bıraktı
Aile hekimleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yönetmeliğe tepki göstermek amacıyla tüm illerde olduğu gibi Urfa’da bir günlüğüne iş bıraktı.
SES Şanlıurfa Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Anayasa ve ülkemizin kabul ettiği evrensel yasal düzenlemeler hiçe sayılarak sağlık emekçilerinin ifade özgürlüğü ve görüş açıklama hakları, 30.06.2021 tarih ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ortadan kaldırılıyor” denildi ve şu ifadelere yer verildi:
“Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3 Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli’nde yapılan değişiklikle fiil sayısı 35’ten 40’a çıkarılarak adeta “Aile Hekimliği Yasak ve Ceza Yönetmeliği” oluşturulmuş.
5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nda disiplin süreçlerine ilişkin hiçbir hükme veya atıfta bulunulmazken, “ihtar puanı” adı verilen bu sistem, kanuni dayanağı olmaksızın yönetmeliklerle keyfi bir şekilde düzenlenip ve uygulanıyor.
İhtar Puanı Cetveli ile çelişen, disiplin hukukuna uymayan ölçüsüzlükte, hiçbir hukuk kuralında olmayan “mazeretin kabul görmediği” bir ceza yöntemi kabul edilemez.
Aile Hekimleri ve ASM sağlık emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıran sözleşme ceza puanları daha da ağırlaştırılarak sözleşme fesihleri kolaylaştırılıyor.
Aile hekimleri ve ASM sağlık emekçileri aşı, bebek ve gebe izlemlerinde olduğu gibi negatif performanslarına kronik hasta yönetimi ek görev ve sorumluluğunu da yükleyerek, her gün iş yükü artırılarak baskı altında emek gaspı katmerleştiriliyor.
10 yıldır %60 gelir erimesi yaşayan aile hekimleri ve pandemi sürecinde hayatını kaybeden 439 sağlık emekçisi içinde olan aile hekimleri ve ASM çalışanları mevcuttur. ,Sözleşme ve ödeme yönetmeliğinin başta aile hekimlerine kayıtlı nüfusun düşmesiyle birlikte azalan yetersiz hale gelen ücretlerin, emeklerinin karşılığı olan düzeye kavuşturulması amacıyla katsayı değişikliği yapılmasını talep etmiş, birçok kez açıklama yayınlamıştır. Sağlık Bakanlığı, bırakın ücretlerde iyileştirmeyi toplumun sağlık hakkı, can güvencesi, sağlık çalışanlarının temel hakları için söz söyleyen sağlık emekçilerini susturmayı, kolayca işten atmayı içeren yönetmelik yayınlamaktan kaçınmamıştır.
Ceza sisteminin ağırlaştıran sözleşme feshinin kolaylaştıran, sözleşmeyi yenilememe adı altında dayanaksız ve keyfi bir yaptırımlar getiren, görevden uzaklaştırma süresini uzatan, ek görevler dayatan, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin de gider başlıklarına ekleyen ancak aylıklara yansıyan bir iyileşme sağlamayan, aile hekimlerinin taleplerinin karşılanmayan sözleşmeyi kabul etmemiz mümkün değildir!
“YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLMEDİĞİ SÜRECE BU EYLEM TAKVİMİ DEVAM EDECEK”
Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz ve taleplerimizi haykırıyoruz;
1- ASM sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.
2- Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.
3- ASM ve TSM’lerdeki görev tanımı belirsizliği giderilmeli, iş yükü fazlalığı azaltılmalı, çalışan sayısı kadrolu istihdamla arttırılmalıdır.
4- ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.
5- Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.
6- ASM’de çalışan emekçilerin senelik izin, hastalık izni ve sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmalıdır.
7- Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar için dinlenme alanları sağlanmalıdır.
8- Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.
9- Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı kadın emekçilerin gebelik ve emzirme izinleri 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir.
Bu taleplerle bugün yaptığımız iş bırakma eylemi ile başlayan bu süreç Sağlık Bakanlığının baskıcı kadir bilmez tutumuna karşı mücadele edeceğimizi, yönetmeliğin iptali için hukuki yolları ve her türlü fiili mücadele yollarını sonuna dek kullanacağımızı bildiririz.”
Aile hekimlerinin puan cetvelinin 35′ ten 40’a çıkarılması çok yerinde bir karar zira; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125.maddesindeki sayı 60’ın üzerindedir.40 sayısı bile çok az çünkü işlenen bir suçun karşılığı belirtilen 35 maddede bulunmamaktaydı. Bu nedenle en fazla aile hekimleri itiraz etmekteydi.
5258 saylı Kanun lağvedilmelidir. Aile hekimleri eski statüde (Sağlık Ocakları) çalıştırılmalıdır.
Aile hekimleri kamu görevini yerine getirmektedirler o halde 657 Sayılı .D.M.K hükümlerine göre disiplin işlemleri yürütülsün. Aile hekimleri 12-22 bin Tl arasında maaş almaktadırlar. Aile hekimlerinin görevleri vatandaşların sağlığı ile ilgili görevlerdir. Hekimin görevi de bu değil midir? ek görevler nelerdir bir zahmet açıklasınlar?