Çiftçi ne talep etti, DEDAŞ ne yanıt verdi?
Yöre çiftçileri ile DEDAŞ arasında elektrik borcu yüzünden yaşanan kriz devam ediyor. Üreticiler, soruna kalıcı çözüm bulunamaması ve buna bağlı yaşanan enerji kesintileri nedeniyle ekili tarım alanlarını sulayamadıklarını dile getiriyorlar.
Suruç’ta pompajla sulama kapsamındaki alanlara düzenli bir şekilde su verilemiyor. Bu durum pamuk ve mısırda geçen yıl olduğu gibi verimi olumsuz yönde etkileyecek.
Urfa ve ilçelerinde faaliyet gösteren Ziraat Odaları mevcut sıkıntıları ve taleplerini şöyle özetliyor:
“Yaşamsal bir sektör olan tarım sektörünün insan sağlığı ve yaşam kalitesinin attırılması için tarımsal faaliyetler hayati önem taşımaktadır. Son birkaç yıldan bu yana çiftçilerimiz düzenli olarak enerji bedellerini ödemekte sıkıntılar yaşamaktadır. Dicle EPSAŞ genel müdürlüğü çiftçilerimizin destekleme hesaplarına koyduğu bloke ile çiftçilerimizin paralarını aylar sonra almasına ve DEDAŞ kapılarında perişanlık çekmesine sebebiyet vermektedir.
Çiftçilerin yüksek elektrik faturalarından dolayı artık ekim yapmayacak hale geldiler. Son aylarda ise kontrolsüz faturalama uygulaması ile karşı karşıyayız. Görevliler elektrik sayaçlarını kontrol etmeden faturalama yapmaktadır. Uygulamaya yapılan itirazlar sonucu faturalamaların usulsüz bir şekilde yapıldığı kanaatine varılmıştır.
Bu durumun kökünden çözülmesi ise GAP’ın derhal bitilmesi ve sulama alanlarının genişletilmesi ile mümkündür. Bununla birlikte son zamanlarda bölgemizde tarımsal sulama elektriği kesintisine gidilmektedir. Pamuk ve mısır ürününün en çok suya ihtiyaç duyulduğu bu dönemde bu kesintilerin uygulanması çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Bu mağduriyet çiftçilerimiz tarafından tepki ile karşılanmaktadır ve ürünlerinde verim kaybına sebebiyet vermektedir. Kesintilerin devam etmesi durumunda hem Urfa ekonomisine büyük zarar vereceğini ve bu işin çözülmesi için bütün yetkililerin taşın altına ellerin koymaları gerekmektedir. Çiftçinin yüksek faturaları ödeyecek gücünün kalmadığını bu şekilde devam edilirse çiftçilerimiz ektikleri tarlalarını satışa çıkaracaklar.”
HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER
*GAP sulama kanalı bitinceye kadar devlet tarafından %65 indirim yapılması.
* Elektrikteki KDV oranı %18 den % 1 indirilmesi
* Mısır desteğinin artırılması
** Elektrikteki TRT enerji payının alınmaması
DEDAŞ’TAN TALEPLERE YANIT GELDİ?
Öte yandan DEDAŞ’ın bu taleplere ilişkin şu kararları gündemine aldığı bildirildi:
** Eskiye yönelik ve şimdiki enerji borcu ödemek isteyen çiftçilerin faizleri silinecek, sadece ana para alınacak
** Reaktif borçların cezaları silinecek
** Çiftçilerin borç ödeme planı peşin % 30, geri kalan senet ve çek
** Kredi kartı ve banka kredisi ile borçlar 12 taksitlendirilebilecek
** Protokol imzalanarak icra işlemleri iptal edilecek.
** Ödeme konusunda iyi niyet gösteren tüm çiftçilerin trafoları ve direkleri sökülmeyecek.