Antep firmasından Urfa’ya yatırım
PVC plastik sektöründe, 1995 yılından beri faaliyet gösteren Gaziantep firması Karpen Plastik, Şanlıurfa’da geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyor.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde hayata geçirilecek “Alüminyum Döküm Üretim ve Tehlikesiz Atık Geri Dönüşüm Tesisi” için Kar-Pen Metal İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.’ye ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ (ÇED) raporu verildi.
15 ülkede 200 bayisiyle hizmet veren Türkiye’nin en büyük PVC profil üreticilerinden Karpen üretiminin yüzde 60’ını ihraç ediyor.
Öte yandan Bozova İlçesi, Avlak Mahallesinde Mehmet Çelik tarafından yapılması planlanan “Zeytinyağı Üretim Tesisi Kapasite Artışı” projesi ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Birecik Atıksu Arıtma Tesisi” için de alınan önlemler yeterli görülerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ”Çevresel Etki Değerlendirmesi”nin gerekli olmadığı kararı alındığı duyuruldu.
ÇED NEDİR?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi ile projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek olan çalışmalar anlamına geliyor.
Bir başka ifadeyle ÇED, gerçekleştirilmesi planlanan bir faaliyetin, inşaat, işletme ve işletme sonrası dönemlerde, planlanan alan ve yakın çevresi üzerindeki olumlu ve olumsuz olabileceği öngörülen tüm etkilerinin belirlenmesi, bölgenin mevcut çevresel durumu da dikkate alınarak yapılacak olan mühendislik çalışmaları doğrultusunda teori ve uygulamanın karşılaştırmasının yapılarak, uygunluğunun ve alternatiflerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor.