Mehmet Göncü
18 Nisan 2008
şanlıurfa Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu; 11 Nisan Kurtuluş etkinliklerinden biri olan, şanlıurfa Kurtuluş müzikalini seyretme şansım oldu.
Yeminle söyleyebilirim ki, bu yaşıma kadar böyle güzel ve etkileyici bir müzikal oyun izlemedim. Gerçekten işim gereği ve okul hayatım sırasında, ıstanbul, Ankara başta olmak üzere bir çok kentimizde çeşitli müzikaller seyretmiştim. Ama 11 Nisan 2008 günü DSı Konferans salonundaki oyun gibi bir şaheser izlemediğimi söylesem asla mübalağa etmiş olmam.
Oyunda; sevinç, heyecan, neşe ve hüzün bir arada harmanlanmış bir vaziyetteydi ama konular birbirine hiç karışmamıştı. Mesajlar yerindeydi. Oyuncular amatördü ama, naturel oluşları ayrı bir renk, ayrı bir ahenk ve ayrı bir anlam kazandırıyordu oyuna ve oyunculara…
Sahne dizaynı ve ses düzeni çok iyiydi. Kültür ve Turizm Bakanlığı şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu tek kelime ile şahaneydi.
Koronun değerli şefi Dr.Halil Atılgan açılış konuşmasında, bu müzikalin format olarak Türkiye’de ilk defa icra edileceğini söylüyordu.
Keza; Bu kompozisyonu ve mizanseni hazırlayan Belediyemiz şehir Tiyatrosu Sanat yönetmeni Sayın Kadir Kırıcı beyde bu formatta sahnelenecek olan müzikalin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade ederken biraz da heyecanlı görünüyordu.
Oyun bittiğinde seyirciler sahnedeki değerlerimizi dakikalarca ayakta alkışladılar. Dikkat ettim, hemen hemen bütün izleyicilerin gözleri yaşlıydı.
Sonuçta; tüm katılımcılar 11 Nisan 1920’de yaşanan olayları 11 Nisan 2008 tarihinde de aynı şekilde vicdanlarında hissederek salondan ayrıldılar.
Bu manada emeği geçen herkesi kutlarken, özellikle aramızdan ayrılmış olan eserin sahibi; halk filozofu olarak da bilinen, aziz hatırası her zaman saygı değer olan hemşerimiz Mustafa Dişli’yi rahmetle ve minnetle anmak gerekiyor.
Ayrıca bu tür etkinliklere, sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine imkânı hazırlayan Belediye Başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba ve çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum.