Urfa’da 2021’in ilk 4 ayında kaç intihar olayı yaşandı?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, son dönemde kentte artan intihar vakaları konusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) yazılı soru önergesini sundu.
Önergenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Aydınlık, “Soru önergemiz bakanlığın Şanlıurfa’ya ilişkin çalışması olup olmadığına, intiharların sebeplerinin araştırılıp araştırılmadığına dair sorularımızı içeriyor. Ne yazık ki Şanlıurfa’da neredeyse her gün bir intihar vakası ile karşılaşır olduk. Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı saniye kaybetmeden gerekli çalışmaları yapmalıdır” dedi.
“İVEDİLİKLE ELE ALINMALI ATMASI”
Yaşanan intihar vakalarının ardında ekonomik buhran, işsizlik, aile içi şiddet, toplumsal eşitsizlik, gelecek kaygısı gibi sebeplerin yer aldığını ifade eden Aydınlık, “Ne yazık ki yaşanan kişisel ve toplumsal sıkıntılar pandemiyle zirve yaptı. Bu süreçte insanlar işlerini kaybetti, gelecek sıkıntısı yaşamaya başladı, aile içinde şiddet arttı, ekonomik buhranın vurmadığı aile kalmadı o nedenle haliyle toplumun ruh sağlığı bozuldu. Siyasi iktidarın bu konuda derhal acil eylem planı oluşturması ve toplumun rahatlatılması şart olmuştur. Bu konuda CHP’li belediyelerimizin çoğu vatandaşlarımıza psikologlar aracılığıyla destek vermeye başladı, iktidarın da bakanlıklar, belediyeler, sivil toplum örgütleri, dernekler ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla konuya ivedilikle el atması şarttır” ifadelerini kullandı.
“HER DAKİKA BİR AİLEYE ATEŞ DÜŞÜYOR”
Aydınlık, önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Bu sorun 83 milyon vatandaşımızın sorunudur, o nedenle siyaset üstü bir konudur. Her bir bireyin çok dikkatli ve hassas olması gerekiyor çünkü intihar bir anda gerçekleşen olay değil bir süreç sonunda gerçekleşen olaydır. Bu noktada ailelere, eşe, dosta ve akrabalara büyük görev düşüyor. Yakınlarının sıkıntıda, bir çıkmazda olduğunu düşünenler ivedi bir şekilde ruhsal anlamda sıkıntısı bulunan yakınlarını psikologlara ya da psikiyatrlara yönlendirmeli. Nasıl ki bir insanın kalbi, böbreği, beyni vs. hastalanabiliyorsa ruhu da hastalanabilir ve bunun için tedavi görebilir. Bu konu da kesinlikle psikologlara ve psikiyatrlara karşı önyargıların yıkılması gerekiyor. İntiharın çözüm olmadığını ve her bir sorunun çözülebileceğini topluma empoze etmemiz gerekiyor. Bu soru önergemizle bu konu da bakanlığı ve ilgili kuruluşları göreve davet ediyoruz; kaybedilen her saniye her dakika bir aileye ateş düşüyor, bunu engellemeliyiz.”
Aydınlık’ın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu sorular şöyle:
2020 Mart – 2021 Nisan tarihleri arasında Şanlıurfa’da intihar girişimi sayısı kaçtır? Bu intihar girişimleri sonucunda kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?
Yaşanan intihar vakaları üzerine bakanlığınızın ya da il müdürlüğünüzün herhangi bir çalışması olmuş mudur? Eğer olduysa çalışmanın sonuçlarını paylaşır mısınız?
Yapılan herhangi bir çalışma yoksa planlanan bir çalışma takviminiz var mıdır?
İntihar vakalarının yaşandığı ailelere bakanlığınızın herhangi bir desteği olmakta mıdır? Destek vermeniz için herhangi bir şart ve başvuru aranmakta mıdır?
Yaşanan bu intihar vakalarının önlenebilmesi için belediyeler, sivil toplum örgütleri, muhtarlıklar, dernekler ve benzeri kuruluşlarla topyekûn bir çalışma planınız var mıdır?