‘ANIZ YAKMAK GÜNAHTIR’

Vali Hasan Şıldak, Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan yangınlarda büyük üzüntü yaşadıklarını ifade ederek anız ve dikkatsizlik kaynaklı arazilerde meydana gelen yangın vakalarına karşı uyarılarını yineledi. Cuma hutbesinde de anız yangınlarının verdiği zararlar anlatıldı
Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığına karşı ilgili tüm kurumlara olası yangınlara karşı son derece hassasiyet gösterilmesi yönünde talimat veren Vali Hasan Şıldak, Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan olaylarda büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Yangınlarda vefat eden vatandaşlar için başsağlığı mesajı yayınlayan Vali Şıldak, “Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı mahallelerde anız ve örtü yangını şeklinde başlayan, daha sonra Mardin Mazıdağı ilçesine bağlı mahallelere yayılan arazi yangınlarının yerleşim yerlerini etkilemesi sonucunda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.
AĞIR CEZALAR VERİLECEK
Vali Şıldak, haftalar öncesinden gündeme getirdiği anız ve benzeri yangın vakalarına karşı bir kez daha çağrıda bulunarak vatandaşları uyardı. Özellikle yangına sebep olacak davranışlardan uzak durulmasını ve anız yakılmasına karşı ağır cezalar verileceğinin altını çizen Vali Hasan Şıldak, “Unutmayın; anız yakılması toprağı verimsiz hale getirir, canlılara zarar verir ve ekili tarım alanları ile yerleşim bölgelerinde zarara neden olur. Tüm vatandaşlarımızın bu konuya duyarlı olmasını diliyorum. Toprağımıza sahip çıkalım, geleceğimizi karartmayalım” dedi.
ANIZ YAKMAK HARAMDIR
Bugün ayrıca il genelinde bütün Camilerde okunan Cuma hutbesinde anız yangınlarının zararlarına vurgu yapıldı. Hutbede, anız yakmanın yasak olduğu, çevreye ve toprağa zarar verdiği belirtilerek şöyle denildi:
”Anız yangınları, yalnızca hayvanların ölümüne sebep olmakla kalmayıp aynı zamanda hava kirliliğine ve karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olmakta, komşu tarlalardaki ürünlere, meyve bahçelerine, telefon ve elektrik direklerine, yerleşim yerlerine ve ormanlara zarar vermektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan bilgilere göre anız yakma, toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerini, mineral yapısını ve dengesini bozmakta, verimliliği düşürmekte, gübre kullanımını artırmakta ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Böylece çıplak kalan toprak, su ve rüzgâr erozyonuna açık hale gelmekte, toprak ve su kaynakları kirlenmektedir. Toprağın içinde ve üstündeki binlerce canlının yakılması haramdır, Peygamber Efendimiz (sav)’in Yerdekilere merhamet etmeyene, göktekiler merhamet etmez (1) buyurması; yine bırakın hayvanını öldüreni, devesini aç bırakıp ona sıkıntı veren birine bile, Allahtan korkmaz mısın diye üzüntüsünü belirterek hitap etmesi, etrafımızdaki her türlü canlıya hangi nazarla bakmamız ve nasıl davranmamız gerektiğini bize öğretmektedir”