Urfa çiftçisinin pandemisi: Kuraklık
Urfa’da kuraklık tarıma darbe vurdu. Yöre çiftçileri bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi için seslerini sosyal medya aracılığıyla gündeme getirmeye çalışıyor. Yetkililerden henüz bir yanıt yok.
REKOLTE KAYIPLARI SANILANDAN FAZLA OLACAK
Türkiye Ziraatçılar Derneği Urfa İl Temsilcisi Müslüm Ösün, kuru tarım yapılan arazilerde rekolte kayıpları riskinin arttığını belirterek, “Kışın çok az yağış gördük. İlkbaharda da yeterli yağış alamadık. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır kuraklıktan çok fazla etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. GAP’ta yaklaşık 5 milyon dönüm arazi kuraklıkla başbaşa kalmış durumda. Arpa ve buğdayda rekolte kayıpları kaçınılmaz gözüküyor” dedi. Bölgede üretilen kırmızı mercimekte tane doldurma zamanı olduğuna dikkat çeken Ösün, ‘Bir hafta içinde yağış olmazsa arpa gibi mercimekte de hayal kırıklığı yaşanacak. Meteorolojiden gelen bir hafta 10 gün içinde yağış beklemiyoruz haberi bizi iyice karamsarlığa sevk ediyor. Sulu tarım yapılan alanlarda da sorun var. Üreticilerimiz elektrik maliyetinin getirdiği yükten yakınmaktadır’ ifadelerini kullandı.
TABİ AFETLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Konuyu sosyal medyada gündemde tutmaya çalışan isimlerin başında gelen Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı: “Bölgemizde kuraklık üzülerek ifade ediyorum tabi afet boyutunda. Kuru tarım yapılan milyonlarca dekarlık araziyi kötü yönde etkiliyor. Arpayı kaybettik. Mercimeği de kaybetmek üzereyiz. Önümüzdeki bir hafta içinde yağmurun düşmesiyle umutlarımızı biraz olsun yeşertebiliriz fakat meteorolojiden henüz bir müjde alamadık. Verimde azalma yanında bir de saman kıtlığı yaşayacağız. Arpa ve buğdaylar boy vermedi. Meralarımız da yağmura hasret. Dolayısıyla hem tarımsal anlamda hem de hayvancılıkta büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle yetkililerden acil bir destek planı hazırlanmasını ve bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesini bekliyoruz. Bizimle aynı kaderi paylaşan çok sayıda il var. Kaderimizin aynı olması gibi beklentilerimiz de aynı. Çiftçilerimize alan bazlı destek istiyoruz. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz 3 yıl ertelenmeli ve tohumluk desteği sağlanmalıdır”
Öte yandan Twitter üzerinden açılan #afetilanedilsin, #çiftçiayaktakalsın, #kuraklıkkapıda etiketlerine yüzlerce mesaj atıldı. Bu arada Ziraat Odaları ve çiftçiler tarafından bol bol kuraklık fotoğrafları paylaşılıyor. Onlardan bazıları şöyle:
Ahmet Öncel: Bir çiftçi olarak bu kuraklığı göğüsleyecek ekonomik durumumuz yok. Üretimden çekileceğiz kiraya vermek veya satmakla bu borç yükünün altından kalkabilir miyiz oda şüpheli.
Mustafa Şansal: Çiftçinin durumu iyi olursa bu Urfa’da tüm sektörlere olumlu yönde yansır. Bu çarkın dönebilmesi için devlet üreticinin yanında olmalı, kötü günde de gerekli desteği sağlamalıdır.
Metin Çetin: Sayın Valim, Urfa’nın Her Sorunuyla yakından ilgileniyorsunuz. Mevsim kurak geçiyor, çiftçi çok zor durumda. Urfa’nın afet bölgesi ilan edilmesi, sesinin duyurulması için sizden destek istiyoruz.
Mahmut Demiryeri: Binlerce çiftçinin dizide rol gereği ölen bir karakter kadar değeri yok. Çiftçi bitiyor, üretim bitiyor.
Necmi Turan Alişiroğlu: Ne duyan var ne gören var özellikle muhalefet neden suskun neden bu kuruyan mahsullerin ortasında bir basın toplantısı yaparak çiftçinin sesini duyurmuyor! Ha mod ha pekmez bunların hepsi ancak oy için çıkarlar sahaya! Bezde layık olduğumuz şekilde yönetiliyoruz
En güzel durumu anlatan çiftçi Mustafa Şansal kardeşimiz olmuştur