Urfa çiftçisi endişeli ve tepkili: El insaf!
Yeni yılın hemen ardından yapılan elektrik zamları en çok üreticiyi zor durumda bıraktı. Çiftçiler, üretim yapmanın artık imkânsız olduğunu söyleyen birçoğu da yüksek faturalardan dolayı sondajla arazisini artık sulayamayacağını dile getiriyor.
Pompajla sulamanın yapıldığı Suruç Ovasında da üreticiler endişeli. Çiftçiler, elektrik fiyatlarındaki artışın sulama ücretlerine yansımasından kaygı duyuyor.
SU OLSA BİLE KULLANMAK ZOR OLACAK
Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bu yıl asıl büyük sorunun sulama konusunda yaşanacağını belirtti. Çiftçilerin “kuraklık yok, su çok” diye sevinemeyeceğini anlatan Yıldırım, ”Su çok olsa da kullanmak kolay ve ucuz olmayacak. Yılbaşı gecesi, doğalgaz, elektrik, mazot, benzin, LPG fiyatlarına çok büyük zamlar yapıldı. Çiftçinin sulama amaçlı kullandığı elektriğe bir seferde yüzde 92 zam yapılmış oldu. Çiftçinin sulama elektriği yeni yıla yüzde 92 artışla başladı. Yani 100 liraya kullandığı elektrik 192 lira oldu. Bu zam sulama maliyetini ciddi oranda artıracak. Çiftçi su sorunu yaşarken şimdi su olsa bile kullanmak zor olacak.’ ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNMEZSENİZ GIDAYA ERİŞİM DAHA DA ZORLAŞIR
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise mazottaki fiyat artışlarına dikkat çekerek, ‘Mazotun 15 TL’yi geçmesi çiftçinin girdilerini her geçen gün daha da arttırdığı gibi vatandaşın gıdaya erişimini de zorlaştırıyor. Buna dur denmezse artan maliyetler karşısında dayanamayan çiftçi topraktan kaçmak zorunda kalır. Çiftçi Yoksa tarım da yok. Demedi demeyin’ yorumunu yaptı.
ELEKTRİK MUTLAKA DESTEKLENMELİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, elektrik faturalarından yaklaşık yüzde 2’ye tekabül eden TRT payının 2022 yılı itibariyle kaldırıldığını, hemen arkasından tarımsal sulamada kullanılan elektrik tarifesine yapılan yüzde 94,8’lik zammın çiftçinin artan maliyetlerini daha da artırdığına dikkat çekerek, problemleri ve beklentileri şöyle sıraladı:
”Mesken abone grubuna göre yüzde 16,34 oranında daha pahalı elektrik kullanan çiftçilerimiz, 104,1 kuruştan elektrik kullanmak zorunda kaldı. 31 Aralık 2021 gece yarısı elektriğe gelen ve 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan astronomik zamlar sonucunda elektrikte indirim bekleyen üreticilerimiz büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Üreticilerimiz üretim yapamaz hale gelmekten büyük endişe duyuyor.
Bunun yanı sıra son günlerde gündemde olan elektrik kesintileri seracılıkla geçimini sağlayan ve maliyet artışına karşın zorlanan çiftçilerimizin tedirginliğini artırdı. Elektrik fiyatları seracılıkta dönemsel olarak ve ürün çeşidine göre farklılık göstermekte olup, geçtiğimiz yıl kış aylarında dekara aylık ortalama 200-250 lira elektrik faturası ödeyen çiftçilerimiz, kış şartlarının ağırlaşması ve gelen zamlarla birlikte bu yıl dekara 300-400 lira arasında fatura ödemek zorunda kaldılar. Acilen elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerimiz için yüzde 1’e indirilmelidir.
Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede ciddi bir indirim yapılmalıdır. Diğer taraftan aylık fatura düzenlenmesi de üreticilerimizi sıkıntıya sokuyor. Gerekli düzenlemeler yapılarak aylık fatura tahakkuku şirketlerin ihtiyati kararı olmaktan çıkarılmalı, ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak, hasattan hasada, yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılması sağlanmalıdır. Bir diğer önemli beklenti de; üreticilerimizin elektrik borçlarının hak ettikleri desteklerden mahsup edilme uygulamasının kaldırılmasıdır. Böylece, zaten yeterli olmayan desteklerin sürekli nakit para ihtiyacı duyan üreticilerimizin elini bir nebze de olsa rahatlatması sağlanacaktır.
Ayrıca Destekleme bütçesi milli gelirin yüzde 1’in altına düşmeyecek şekilde oluşturulmalıdır.
2022 yılında girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi gıda fiyatlarına yansıyacak ve tüketicilerin gıda ürünlerini satın alması zorlaşacaktır. Bu yıl gıda yokluğu yaşamak istemiyorsak çiftçimizi tarımda tutmalıyız ve üretmesini sağlamalıyız. Ayrıca üreticilerimizin topraklarını üretim değil, yatırım ve rant amaçlı satın almak isteyenlere satmasının önüne geçilmelidir.”