Nebati’den ‘Hayatı kolaylaştırma’ sözü
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Şanlıurfa’da bir açıklama yaparak, Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarının nasıl sarılmaya çalışıldığını anlattı. ‘Bölgede faaliyet gösteren 671 bin aktif mükellefimizin vergiyle ilgili yükümlülüklerini erteledik’
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem 11 ili ve bu bölgede yaşayan 13,5 milyon kişiyi etkilemiş, bölgede yaşayanların hayatlarını kolaylaştırmak için bir dizi tedbir alınıp aynı zamanda üst üste destekler açıklanmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa‘da bugün Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen istişare toplantısına katılarak deprem felaketi sonrası esnaf ve sanatkarlarla birlikte çiftçilere yapılan desteklere ilişkin bilgiler verdi:
Bakan Nebati’nin açıklamalarından bazı satır başları şöyle:
”13,5 milyon insanın etkilendiği bir deprem. Son 100 yılın en büyük deprem felaketi olarak kayıtlara geçti. Bu felaket sonucunda 44 bin 354 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Depremin ilk anından itibaren tüm imkanlarını seferber eden devletimiz vatandaşın yaralarını sarmaya bölgeyi imar etmeye devam edecektir.
Depremden zarar gören vatandaşların yaralarının sarılması için bütçe ve imkanlarımızı en etkin şekilde kullanıyoruz.
AFAD başta olmak üzere kamu ve kuruluşların acil nakitlerini karşılamak için 100 milyar lira kaynak ayırdık.
AFAD’a 17 milyar lira nakit aktarım gerçekleştirmiş durumdayız. Depremden zarar görenlere 10 bin, taşınanlara 15 bin lira yardım sağlıyoruz.
Depremde yakınlarını kaybedenlere 100 bin lira nakdi yardım sağlıyoruz. Kira yardımı da 3 ile 5 bin lira.
Evleri 1 yıl içinde tamamlayarak bakanlık olarak tüm desteği veriyoruz.
Gelen talepler değerlendirilip hızlı şekilde kararlar alınıyor.
TOBB Başkanımız ve STK temsilcileriyle ayrıntılı toplantı yapacağız. Hızlı bir şekilde karar veriyoruz.
Deprem felaketinin vatandaş ve iş dünyasının üzerindeki etkileri için vergisel düzenlemeleri devreye aldık.
10 ilimize deprem tarihi itibarıyla mücbir sebep hali ilan ettik. Böylece bu bölgede faaliyet gösteren 671 bin aktif mükellefimize vergiyle ilgili yükümlülüklerini ertelemiş olduk.
Salgın döneminde devreye aldığımız yapılandırma kanunlarından faydalanan vatandaşların Şubat‘tan Temmuz’a kadar olan ödeme sürelerini uzattık.
Prefabrik yapı ve konteynerlerde bu yılın sonuna kadar KDV oranını yüzde 1’e indirdik.
Devlet tarafından başlatılan yardım kampanyalarına nakdi ve makbuz karşılığında yapılan yardımlar vergi matrahında indirim kapsamına alınmaktadır.
Temmuz sonuna kadar borçları taksitlendirilen borçların yüzde 10’unu ödemeden borcu yoktur yazısı alınmasını sağladık.
“BANKALARA OLAN VADESİ GELMİŞ BORÇLARIN 6 AY ÖTELENMESİNE İMKAN SAĞLIYORUZ”
Bankalara vadesi gelmiş veya 6 ay içerisinde vadesi gelecek borçların vatandaşın talebi halinde 6 ay sonraya ötelenmesine imkan sağlıyoruz. 250 milyar liralık kredi hacmine sahip KGF paketlerinde 100 milyar lira artışa giderek toplam kredi hacmini 350 milyar liraya çıkardık.
TÜKETİCİ VE TAŞIT KREDİLERİ HAKKINDA
10’ar milyar lira ile toplam 20 milyar kefalet limitine haiz deprem bölgesi işletme giderleri destek paketi ve deprem bölgesi yatırım destek paketi ile işletmelerimize ek destekler sunuyoruz.
Tüketici ve taşıt kredilerinde vade sınırlarının dikkate alınmamasına karar verdik. Bankalarımızın daha uzun vadeli kredi kullandırabilmesine imkan tanıdık. 1 Ocak 2024 tarihine kadar kredi kartlarına uygulanan taksitlendirme sürelerini deprem bölgesindeki yerleşik vatandaşlar için 2 katına çıkarırken asgari ödeme düzeyini yüzde 20’ye düşürdük.
Tüm bunların yanı sıra şirketlerden kredi kullanımında istenen belgelerin temin edilmesini kolaylaştırdık. 6 Şubat-30 Nisan 2023 tarihi arasındaki ihracat, reeskont kredileri geri ödemelerinde ile Merkez Banka’mız tarafından 180 güne kadar faizsiz vade uzatım tanınmıştır.
Sigortalı çalışan vatandaşlarımızın da gözeterek bölgesel kriz sebepli kısa çalışma başvurularının alınması için hazırlıklar tamamlandı. OHAL ilan edilen iller çerçevesinde nakdi ücret desteği verilecektir. OHAL süresince sınırlı haller dışında iş akdi fesih yasağı getirilmiştir.
Doğal afet sigortası kapsamında ödemelere başladık. 8 bin 612 hasar dosyası için 1 milyar liralık ödeme gerçekleşmiş olup ödemeler devam etmektedir. Trafik sigortası zorunlu deprem sigortası poliçelerinin prim ödemelerinde çeşitli kolaylıklar getirdik.
Yenilenemeyen poliçelerin teminatını 8 Mayıs 2023’e kadar uzattık. Trafik sigortası poliçelerinde yenilenemeyen poliçeler için ilave prim talep edilememesine karar verdik.”