Köşe Yazısı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ’NİN AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

Mehmet Göncü

Mehmet Göncü

Tüm Yazıları Gör

Gerçekten ilimiz şanlıurfa hem ülkemizin  hem de bölgemizin orman bakımından en fakir kentidir.
Bu durumu gören ve bilen resmi kurum ve kuruluşlarımızla bazı özel ve tüzel kişilerin ilimizde ağaçlandırma faaliyetlerine hız verdiklerini bir çevre gönüllüsü olarak yakinen biliyorum.
Bu bağlamda,  geçen yıl  şanlıurfa Valiliği ıl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 5 milyona yakın ağaç diktiğini, Belediyemizin de her yıl yüz binlerce ağaçla bu faaliyetin içinde olduğunu gördükçe seviniyoruz. Keza;  kuruluşundan bu güne geçen çok kısa bir zamanda 50 bine yakın fidan diken ve onları koruyan şanlıurfa Yeşili Koruma Derneği’nin çalışmaları da gerçekten  insana ümit veriyor, heyecan veriyor.
Bu konuda çok duyarlı olan ve bizzat fiili çalışmalara katılan TEMA gönüllüleri ve şanlıurfa Vakfı şubesi’ni, Bakkallar ve Bayiler Odası’nı, DSı 15 . Bölge Müdürlüğü’nü yürekten kutluyorum. Bu hayırlı işlerden biri de  26.12.2007  günü Harran Üniversitesi’nin Osmanbey kampüsündeki ağaç dikme alanında birlikte gerçekleştirildi.  10 bine yakın fidanın toprakla kavuşması sağlandı.
Ziraat Fakültemizin sayın Dekanı Prof .Dr Mehmet Ali Çullu’nun bu hususta çok önemli bulduğum yazısını siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum:
“ıLıMıZ VE ÜLKEMıZ ıÇıN ORMANIN ÖNEMı
Artan nüfusun baskısı sonucu oluşan doğa tahribi ve çevre kirliliği sonucunda değişen iklim sonucunda ısınan dünyamızın gelecekteki en önemli sorunu su ve gıda eksikliği olacaktır.
Bunun sonucunda gıda ve su bulmak için önemli göç hareketleri ve buna bağlı olarak ülkeler arası sorunlar meydana gelecektir. Bir çok diğer  soruna neden olacak bu iklimsel değişimlerin Türkiye yi de yakından etkileyeceği kaçınılmazdır. Küresel ısınmanın etkilerinin hissedilmeye başladığı günümüzde yağış yetersizliği ve sıcak iklimin erken başlaması tarımı ve dolaysıyla ülke ekonomisini doğrudan etkilemektedir. ıklim değişmelerinin günümüzde henüz çok önemli etkileri görülmemekle birlikte, yapılan tahminlere göre çok yakın bir tarihte insanlığı önemli oranda etkileyeceği tahmin edilmektedir.
Türkiye de ormanla kaplı alanlar % 30’lara ulaşırken şanlıurfa da bu oran %1 in altında yer almaktadır. Ve Türkiye nin orman alanı en fakir ili ünvanını korumaktadır. ılimizde orman eksikliğinin en önemli nedenleri bölgede etkili olan kuru iklim ve geçmiş dönemlerde ormanın yeterince korunamamasıdır.
Üniversitemiz yeni kampüsünün yeşillendirilmesi çerçevesinde 1999 yılından günümüze kadar dikilen çok farklı çeşitteki ağaç sayısı 1 milyonu aşmıştır. Ayrıca 9000 dekar alanda ise Çevre ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde ağaçlandırma yapılmıştır. Yapılan ağaçlandırma kampanyalarında kamu kuruluşları yanında, ilimiz içinde ve dışındaki sivil toplum kuruluşlarından da destek gelmektedir. Gelecekte ilimizin en büyük orman alanının oluşumu yanında görsel olarak güzel bir görünüme kavuşmuş bir kampüs şanlıurfa ilindeki üniversitenin tercih edilmesi ve ilimizi iyi bir şekilde temsil etmesi açısından önemlidir.
şanlıurfa’da orman alanlarının çok sınırlı olması iklimimizi olumsuz etkilerken , ağaç eksikliğinden dolayı yerde tutunamayan ve havada asılı kalan tozlar insan sağlığını tehdit etmekte ve mutfaktaki tencerelere kadar kolaylıkla girmektedir. Yılın belirli dönemlerinde çöllerden gelen toz bulutları orman eksikliği nedeniyle şehir yerleşimi üzerinde 2-3 gün kalmakta, özellikle astımlı hastalara önemli zararlar verirken, aynı zamanda insan psikolojisini  de bozmaktadır.
2007 yılında yapılan ağaçlandırma kampanyası Üniversitemiz ile 20.  Zırhlı Tu g ay Komutanlığı,  Çevre Orman Müdürlüğü, DSı 15. Bölge Müdürlüğü destekleriyle yapılmakta ve toplam 10.000 in üzerinde ağaç dikilecektir. Ağaç dikim çalışmalarına üniversitemiz öğrencileri yanında şanlıurfa Vakfı şubesi, TEMA  Vakfı, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası,  şanlıurfa Lisesi personeli ve öğrencileriyle destek vermektedir.
Ayrıca ilimizde ağaç dikmek isteyen kamu, sivil toplum kuruluşları ve kişilere üniversitemiz kampüs alanında yer verilmektedir. Bu konuda ağaçlandırma faaliyeti yapmak isteyen kurum ve kişilerin Prof Dr Mehmet Ali Çullu ile görüşmesi gerekmektedir. ılimize dikilecek her bir ağaç su gıda ve temiz hava olarak geri dönecektir. Kampanyaya destek sağlayan kurum, dernek, vakıf, kişi ve öğrencilere katkılarından dolayı teşekkür ederim.

332 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir