‘Cumhuriyet, barış ve kardeşliği savunmaktır’
Şanlıurfa Eğitim-iş Şube Başkanı Sedat Kayaokay, “Devletin meşruiyeti güce değil, hakka, hukuka, adalete, eşitliğe dayanmalıdır.” dedi.
Kayaokay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Cumhuriyet, öncelikle özgürlüktür, bağımsızlıktır. Aklı ve bilimi rehber edinmektir. Yurttaşların eşitliğidir. Kuvvetler ayrılığıdır, hukuk devletidir. İktisadi anlamda devletçilik ve halkçılık ilkelerine dayanan cumhuriyet, kamuculuğu, planlı ve bütüncül kalkınmayı ilke edinmiştir. Toplumsal, sınıfsal yönünü Atatürk, “Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir” diye özetlemiştir. Eğitimi, bilimi, kültürü, sanatı, sporu, sağlığı önceleyen; özgür bireyler yetiştirmeyi; örgütlü topluma ulaşmayı hedefleyen bir cumhuriyettir Atatürk’ün Cumhuriyeti.
Cumhuriyet, hak, hukuk ve adalettir
Devletin dayanağı sadece güç olamaz. Olmamalıdır. Devletin meşruiyeti güce değil, hakka, hukuka, adalete, eşitliğe dayanmalıdır. Devleti ebedi kılan unsur güç değil, adalettir. Cumhuriyetin dayanağı da hak ve adalet olmalıdır. Cumhuriyet, baskı, zulüm, adaletsizlik, şiddet kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelesin, karşı çıkar. Cumhuriyet hukukunun kararı, kanuna ve vicdana aykırı olamaz. Cumhuriyetin asaleti ve ölümsüzlüğü sadece gücünden kaynaklanmaz; en az gücü kadar adaleti ve eşitliğinden kaynaklanır.
Cumhuriyet, barışı ve kardeşliği savunmaktır.
Cumhuriyet, Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözüyle belirtiği üzere, yurtta ve dünyada barışı savunur. Tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik konusunda hassastır, kıskançtır. Karşılıklılık ilkesini, içişlerine saygıyı esas alan, bölge merkezli bir dış politika izlemiştir. Milletin hakkını, devletin hukukunu korurken, uluslararası saygınlığını da artırmıştır. Cumhuriyet, hakkı savunmada kuvvetli, kullandığı üslupta dikkatlidir.
Sözün özü: Cumhuriyet, uygarlık yolunda, akıl ve bilimin ışığında başı dik yürümektir. Cumhuriyetçilik de bu yolda yürürken, Türkiye’nin, Türk milleti tarafından, Türkiye’den yönetilmesi için çalışmaktır.
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetimiz, 99 yılını geride bırakmış bir asırlık çınar olmuştur.
İlelebet yaşatmaya kararlı olduğumuz Cumhuriyetin 100. yılına sözümüz “kimsesizlerin kimsesi” olmak; laik, bilimsel, çağdaş ve kamusal eğitimi sağlamak olmalıdır.
Ant olsun ki, bilimi ve aklı rehber edinmiş tüm eğitim emekçileriyle, hiçbir evladımızın kimsesiz ve eğitimsiz kalmaması için çalışacak ve onları Cumhuriyet ışığında geleceğe hazırlayacağız.”