PKK ile Terörsüz Türkiye sürecinde en büyük adım 11 Temmuz günü atıldı, örgüt sembolik bir törenle ilk silahları bıraktı.
Tören, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Süleymaniye şehrinin 50 kilometre batısında bulunan Casene Mağarası’nda düzenlendi.
Bu mağara aslında bölgede önemli doğa turizmi mekanlarından biri olarak tanınıyor.
Ancak Kürtler için birçok tarihi şahsiyete ve olaya ev sahipliği yapmış olması açısından sembolik bir önemi var.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında bölgedeki İngiliz yönetimine karşı isyan başlatan Şeyh Mahmud Hafid Berzenci, uzun yıllar bu mağarayı sığınak olarak kullandı.
Kendisini “Kürdistan Kralı” ilan eden Berzenci, Şubat 1923’te şehir bombalanırken buraya sığındı.
Berzenci burada saklanırken mağara silahlı ayaklanmanın organize edilmesinin yanısıra, Kürt kültürünün yaşatılması için yapılan çalışmaların da merkezi oldu.
Berzenci’nin Süleymaniye’den kaçarken yanında getirdiği matbaada “Bangi Haq” (Hakkın Sesi) isimli Kürtçe bir gazete basıldı.
Yaklaşık yedi metre yüksekliğindeki Casene Mağarası’nın bir dönem Peşmerge tarafından da merkez olarak kullanıldığı belirtiliyor.
Süleymaniye’den Dukan’a giderken, Surdaş bölgesinde bulunan Kani Han Köyü’nün eteklerindeki bu mağara, aslında son yıllarda bölgede yaşayanların turistik gezi yapmak ya da piknik yapmak için sıklıkla gittiği bir bölgede bulunuyor.
Hem yüksek dağların arasında, hem şelalelerin ortasında olması sebebiyle turizm sitelerinde de sıklıkla gidilmesi önerilen yerler arasında yer alıyor.