Başkan, Trambüs konusunda kararlı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘‘Yapımcı firma sözünde durursa Trambüs tipi araçların bir kısmı Nisan ya da Mayıs ayında Urfa’da olacak’ dedi.
İnternetten yayın yapan Urfanatik TV’de ‘Gülizar Gülebak’la Benim Kadrajım’ programına konuk olan Başkan Beyazgül, bu konuda gerekli anlaşmaların yapıldığını ve imzaların atıldığını bildirdi ancak detay vermedi.
31 Mart 2019’da göreve seçilir seçilmez Trambüs projesi ile ilgili sıkıntıları kucağında bulan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, yapımcı firma Bozankaya ile yeni bir anlaşma yapılması konusunda Meclisten yetki almıştı.
“TRAMBÜS 18 METRE OLARAK TASARLANMIŞ OLSAYDI, 30 MİLYON LİRALIK
ALT YAPI HARCAMASINA OLMAYACAKTI”
Beyazgül, Abide-Haleplibahçe arasındaki 3,5 kilometrelik hatta 10 adet elektrikle çalışan 25 metrelik Trambüs tipi araçların çalıştırılması öngörülüyordu.
Başkan Beyazgül, göreve başladığı yılın sonunda katıldığı Televizyon programında şunları söylemişti:
“Trambüs ile ilgili kamuoyunda yaygın bir kanaat vardı. 25 metre uzunluğundaki trambüs Şanlıurfa trafiğinde verimli olur mu? Önce Ulaşım Dairesinden bilgi aldık. ‘Nedir bu 25 metre’ dedik. Trambüs bölgesi tamamen trafikten arındırılırsa ki, öyle karar verilmiş, trambüs işler” dediler. Arkasından biz Yalova Üniversitesinden bir rapor aldık. Trafikten arındırılmakla yetinilmediği, bazı tarihi bölgelerde sıkıntılar yaşandığı, bu nedenle trambüsün bu bölge için çok da verimli olmadığı görüşü hakim oldu. Ancak ikinci bir incelememizde şu detayı görüştük. Bu bölgede 30 bin insan taşınıyor. 30 bin insanın bu şekilde taşınmasında belediyeye önemli bir katkı sağlanacak. ‘25 metreden 18 metreye nasıl düşürürüz’ bunun çalışmasına başladık. Hukukçularımızla görüştük, imalatçı firma ile görüştük. Biz bunu bu hale getirebilir miyiz? Bu konuda uzman kişileri Urfa’ya getirip onlarla görüştük ve netice olarak ortak kararda 18 metreye düşürdüğümüzde birçok avantajımız olacak. Aslında 18 metreye düşürüldüğünde üniversitenin yoğun saatlerinde üniversite güzergâhına çalıştırma ihtimali de var. Bu kadar tesisat kurulmasına da gerek yok. Ara bir tesisat kurularak şarj oluyor ve yoluna devam ediyor.
Başta tarihi bölge için planlanan trambüs 18 metre olarak tasarlanmış olsaydı, 30 milyon liralık bu alt yapıya da ihtiyaç olmayacaktı. Kamuoyunun aydınlatılması için bunu ifade ediyorum. Biz buraya meseleleri çözmek için geldik. Emin olun ki bunu da çözeceğiz. Geçmiş dönemde tasarlanmış 25 metre belki de Urfa’ya yeni bir imaj kazandırmak adına böyle bir şey yapabiliriz diye düşünmüş olabilirler. Burada kötü niyet aramıyorum. Çünkü hiçbir belediye başkanı “Ben başarısız olayım” diye düşünmez. Ama teknik verileri yan yana koyduğumuz zaman elimizde çıkan sonuç bu. Eğer farklı bir iddia varsa, alınır raporlar. Mesela denir ki “25 metre burada işler” o zaman biz buna inanırsak, 25 metreyi getirir biz de işletiriz. Ama şu an 18 metre olarak karar verilmiş durumda.”
ALTYAPISINA 30 MİLYON LİRA GİTTİ
Bir önceki dönem Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olan Nihat Çiftçi’nin hayata geçirmeye çalıştığı proje ihale edilirken yaklaşık yaklaşık maliyet 70 milyon lira olarak belirlenmişti. Bunun 30 milyon lirası altyapıya gitti.
Rahip Brunson krizi sonrasında dolar fırlayınca firma işi yarım bıraktı.
2017 yılı Haziran ayında yapımına başlanan Trambüs projesinin Haziran 2018’de tamamlanması gerekiyordu.
‘Trambüs projesi Urfalıların beklentilerini karşılayacak şekilde hayata geçirilecek mi? Büyükşehir’in kasasından projenin bundan sonrası için ne kadar para çıkacak?’ gibi bir çok soru hala yanıt bekliyor.
2018 in Nisan Mayıs ı demişlerdi olmadı. 2019 dediler olmadı, 2020 dediler olmadı, 2021 dediler olmadı, şimdide 2022 diyorlar oda yüklenici firma sözünde durursa. Bu yüklenici firma kimdirki yıllardır bu memleketi oyaliyor, arkasında kim var, niçin kimse bu firmadan hesap sormiyor, anlaşılan bu Trambüs hikayesi ahirete kalacak…