Cihat Kürkçüoğlu
26 Eylül 2007
şanlıurfa Belediyesi’nin ev sahipliğinde 31 Ağustos-2 Eylül 2007 arasında gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Urfa Buluşması’nda Belediye Başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.ı.Halil Mutlu, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Vali Yardımcısı Abdülmuttalip Akdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı konuşmalar Ulusumuzun kimliği olan tarihi yapılarımıza, tarihi kentlerimize sahip çıkılması konusunda önemli mesajlar içeriyordu.
Göreve geldiği günden bu yana, Urfa’nın ekonomik gelişmesinde tarımın olduğu kadar, turizmin de büyük bir yeri olduğunu vurgulayan, bunun da yolunun tarihi kent dokusunu, kültürel mirası korumaktan geçtiğini söyleyen Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba, Göbeklitepe’den Haleplibahçe Amazon Kraliçeleri Mozaiği’ne kadar Urfa’nın bir çok ilklere sahip olduğunu vurguladı. Sayın Fakıbaba’nın konuşmasında dile getirdiği “Kimliği ve işlevi ne olursa olsun, tarihi bir yapıyı insanlığın ortak kültür mirası saymak, bunları korumada ayırım gözetmemek, yani Urfa’daki Aziz Pau-Aziz Petrus Kilisesi ile Hasan Padişah Camii’ni kültür mirası bakımından eş tutmak ve korunmaları yönünde eşit çaba harcamak, cami, kilise ve havra’nın yan yana olmasına saygı göstermek, demokrasiyi içine sindirmiş insanların ve toplumların becerebileceği bir iştir. Demokrasiyi özümsememiş insanlardan hoşgörülü bir anlayışı beklemek hayalcilikten öteye gitmez” görüşleri izleyicilerden büyük alkış aldı.
Prof.Dr.Metin Sözen konuşmasında, “Yüreği sağlam çarpmayanların ağzından doğru sözler çıkmaz. Bir kentin yüreğinin kendisi ile beraber çarptığını duymayanlar belediye başkanı olmasınlar.Üretenler ve beraberliği taçlandıranlar konuşur. ” derken, başkan Fakıbaba’nın sözde değil, özde de kültürel mirasa sahip çıktığını, bu konuda yüreğinin ne kadar sağlam çarptığını anlatmaya çalışıyordu. Sayın Sözen, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kültürle başlayıp kültürle bitmedikçe, Anayasa değişikliği tamamlanmayacaktır. Çünkü kültür öncelikli olmayan bir gündem geleceğe taşınamaz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın küçücük bir bütçesi yoktur. Akıl, düşünce ve birikim onun en büyük kaynağıdır.Tarihi Kentler Birliği (TKB) önünüzde büyük bir güç olarak duruyor. Buradaki insanlar sizden kaynak istemiyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı her yere ve her isteyene para veren bir yer değildir. Eksik kalanı tamamlayan bir yerdir” sözleriyle izleyiciler arasında bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a mesajlar verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini devralışının 25. saatinde TKB şanlıurfa Buluşması’na katılan Ertuğrul Günay, “Konuşmacıları dinlerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlaması gereken yerden başladığı konusunda içimde bir güven oluştu. Sayın Sözen’in anlattıklarını dinlemek, bana bu Bakanlıkta ilk dersini dinleyen bir öğrenci heyecanı yaşattı” derken Metin Hoca’nın vermek istediği mesajı aldığını vurguladı. Kültürel mirası korumanın, en saygıdeğer yurtseverlik görevi olduğunu söyleyen ve bunu halkla paylaşmanın önemine değinen Bakan Günay, “Yakın geçmişte ne kadar asfalt yol yaptığımızı kalkınmışlığımıza ölçü alıyorduk. şimdi kalkınmışlığın ölçüsü kültürel mirası ne kadar koruyoruz oldu” derken, yerel yöneticilerin kültürel mirasa değer vermeleri, sahip çıkmaları gerektiğinin altını çizmiş oldu.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.ı.Halil Mutlu, geçtiğimiz yıllarda sayın valilerimiz ve başkanı oldukları şURKAV tarafından Urfa’da başlatılan restorasyon hamlesine, Üniversite olarak Akçarlar Evi ve Tenekeciler Evi restorasyonu ile katkıda bulunduklarını, Birecik Baraj gölü altında kalacak olan tarihi Feyzullah Efendi Konağı’nı sökerek üniversitenin Osmanbey kampusüne taşıdıklarını söyledi. Meslek Yüksek Okulu bünyesinde iki yıllık Mimari Restorasyon Bölümü açmakla bu sektörde gereksinim duyulan ara elaman boşluğunu doldurmayı hedeflediklerini, yer altındaki kültürel mirasın arkeolojik kazılarla gün ışığına çıkarılması amacıyla ilk kez bu yıl Arkeoloji bölümüne öğrenci alacaklarını ifade eden Rektör Mutlu , “Anadolu’nun en büyük hanlarından olan tarihi Millet Hanı’nın metruk durumdan kurtarılarak Kent Tarihi Müzesi – GAP Bölgesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Dokümantasyon Merkezi birimlerinin yer alacağı sosyal aktiviteli bir Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. Bu konuda Valiliğimiz ve Belediyemizce yapılacak çalışmalara her türlü teknik desteği vereceğimizi huzurlarınızda ifade ediyorum” sözleriyle Millet Hanı’nın önemini vurgulamış oldu.
TKB’nin çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Mehmet Özhaseki, “Hangi kentte toplantı yapıyorsak o kentin belediye başkanının yönlendirmesi ile bir projenin yapımını üstleneceğiz” sözleriyle Dr.A.Eşref Fakıbaba’dan öneri beklediklerini belirtti.
Bence, TKB Urfa Buluşması’nın en büyük eksiği, sayın valimiz Yusuf Yavaşcan’ın o tarihlerde yurtdışında bulunması nedeni ile toplantıya katılamamış olmasıydı. Vali beyi temsilen toplantıya katılan yardımcısı Abdülmuttalip Akdemir’in konuşmasındaki “TKB ve bu konuşmalar bizim vizyonumuzu ve misyonumuzu çok etkiledi.” sözünü, “Tarihi kentin korunmasında, restorasyon çalışmalarında Belediye’nin yanında bundan böyle valiliğimiz de var” şeklinde yorumluyorum. Böylece, 1992 yılında Vali Ziyaeddin Akbulut’la başlayan, şahabettin Harput ve Muzaffer Dilek’le devam eden ve ne yazık ki o günden bu yana durma noktasına gelen restorasyon hareketinin yeniden canlanacağı umudunu taşıyorum. Geç de olsa restorasyonuna başlanılan Mahmut Nedim Konağı’nı umudumun başlangıç noktası olarak görüyorum.
TKB Urfa Buluşması’nın Urfa açısından çok yararlı geçtiğine inanıyorum. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılmış olmasını Urfa için bir şans sayıyorum. şehrin Kültür ve Turizm sorunlarına son derece vakıf Belediye Başkanı Dr.A.Eşref Fakıbaba ve ıl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız’ın sorunları eksiksiz bir şekilde sayın Bakan’a aktarmasıyla bu şansın iyi kullanıldığını ifade etmek istiyorum.
Urfa’nın Koruma Amaçlı ımar Planı Revizyonu, Millet Hanı, Urfa Kalesi ve Mahmutoğlu Kulesi’nin Restorasyonu, Haleplibahçe Kazıları, Harran Kapı Çevre Düzenlemesi, Yorgancı Sokak Pansiyonlar Adası, Harran Suriçi Islahı projeleri’ne Sayın Günay’ın verdiği destek sözünün sayın valimiz ve belediye başkanımız tarafından takip edilerek gerçeğe dönüştürülmesini diliyorum.
ıçlerinde bakan, müsteşar, genel müdür, valiler, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bulunduğu yaklaşık 500 misafiri bu etkinlikte kusursuz bir şekilde ağırlayarak şehrimizin tanıtımını yapan ve kültürel mirası koruma yolundaki takdire şayan çalışmalarını gözler önüne sererek büyük takdir toplayan, dört yılda yaşanabilir ve güzel bir Urfa ortaya koymayı başararak örnek belediyeler arasında yer alan Belediyemizi Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba’nın şahsında kutluyorum. Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.