Cihat Kürkçüoğlu
8 Mayıs 2007
Kentler, yetiştirdikleri siyaset adamlarının, bilim adamlarının, sanatçıların, bürokratların, eğitimcilerin hizmetleriyle çağdaş dünyada yerlerini alır ve bu alanlarda ün yapmış insanların adlarıyla anılır.
Dr.Nurettin Yardımcı da, şanlıurfa’nın yetiştirdiği ve bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki bürokratlarımızın, bilim insanlarımızın başında geliyor. Sayın yardımcı Vakıflar Genel Müdürü iken AK Parti hükümeti tarafından görevden alınması üzerine hukuk mücadelesi başlatarak yargıya başvurmuştu. Geçtiğimiz günlerde Hizmet Gazetesi’nde yayınlanan bir haberden sayın Yardımcı’nın mahkemeyi kazandığını öğrendik. Ancak edindiğimiz bilgiler kendisinin Vakıflar Genel Müdürlüğü görevine henüz iade edilmediği yönündedir.
Yaklaşık 25 yıldır bürokrasinin en üst kademelerinde görev yapan ve tüm Türkiye’ye olduğu gibi Urfa’mıza da sayısız hizmetleri bulunan bu değerli insana başta parlamenterlerimiz olmak üzere tüm Urfalıların sahip çıkmasının ve bir an önce görevine iade edilmesinin gerektiğine inanıyorum.
Milletvekili seçerek parlamentoya göndermemiz ve kendisinden Bakan olarak yararlanmamız gerekirken görevine iade edilmesi konusunda Urfalıların ve sivil toplum kuruluşlarımızın duyarsız davranmasını bir vefasızlık örneği olarak görüyorum. Sayın Yardımcı’nın Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü, Vakıflar Genel Müdürü ve Arkeolog bir bilim insanı olarak Urfa’ya kazandırdıklarını aşağıda okuduğunuzda bu görüşüme fazlasıyla hak vereceğinizi sanıyorum.
Onun Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde Urfa’ya yaptığı Hizmetlerin başlıcaları şunlardır:
1. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü olduğu 1980’li yıllarda küçük bir salondan oluşan Urfa Müzesi’ni büyülterek yeniden inşa ettirmiştir.
2. Tarihi Hacı Hafızlar Evi’ni restore ettirerek Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmete açılmasını sağlamış, bu evin cadde tarafında bulunan dükkânları kamulaştırıp yıkarak evin doğu cephesinin açılmasını sağlamıştır.
3. Harran Höyük’te 1983 yılından bu yana sürdürdüğü arkeolojik kazılarda Harran’ın tarihini gün ışığına çıkartmaktadır.
4. Harran Ulu Camii’nde yaptığı kazılarla caminin planını ve eşsiz taş süsleme elamanlarını sanat tarihi dünyasına kazandırmıştır.
5. 1260 yılından beri merdivensiz olan Harran Ulu Camii minaresinin ahşap merdivenlerini orijinaline uygun biçimde yaptırmıştır.
6. Harran ıç Kalesi’ni ve Halep Kapısı’nı restore ettirmiştir.
7. 4000 yıllık Harran adının bir ara “Altınbaşak” olarak değiştirilmesine tepki göstermiş ve büyük mücadelesi sonunda Harran adının geri verilmesini sağlamıştır.
8. Harran Hayat el-Harrani Camii ve türbesini restore ettirmiştir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptığı yıllarda ise şanlıurfa’ya şu hizmetlerde bulunmuştur:
1. Esentepe semtinde 2002 Vakıflar ilköğretim Okulu’nu yaptırmıştır.(Bu okula kendisinin adının verilmesi ile ilgili kamuoyu ve dönemin valisi Muzaffer Dilek’in önerisini mütevazi bir davranışla kabul etmemiştir).
2. Mevlevihane çevresini kamulaştırarak yıktırmış ve şanlıurfa’ya güzel bir meydan kazandırmıştır.
3. Eyüp Peygamber Makamı çevre düzenlemesine önemli ölçüde parasal destek sağlamıştır.
4. şanlıurfa’daki Hasan Padişah ve Çakeri camilerinin, Siverek ilçemizdeki Ulu Cami ve Gülabi Bey camilerinin restorasyonunu sağlamıştır.
5. Vakıflar Bölge Müdürlüğü iken şube Müdürlüğüne dönüştürülen ve Gaziantep’e bağlanan şanlıurfa Vakıf idaresini Tekrar Bölge Müdürlüğüne dönüştürmüştür.
6. Bugünkü Vakıfbank ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yapılmasında etkili olmuştur.
7. Urfalı yoksul ailelere önemli ölçüde gıda yardımı sağlamıştır.
Dr.Nurettin Yardımcı’nın arkeolog bir bilim insanı olarak Urfa’ya yaptığı en önemli hizmet şüphesiz 1983 yılından bu yana Harran’ın 45-50 derece sıcağında yaptığı arkeolojik kazılardır. Ayrıca onun 20 yıl boyunca ekibi ile birlikte aralıksız çalışarak ortaya koyduğu Harran Ovası Yüzey Araştırması adlı iki ciltlik dev eseri Türkiye’de benzeri olmayan bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Tümüyle kendi olanaklarıyla 2000 km2’lik bir alanı tarayarak tespit ettiği 208 höyüğe yer verdiği bu çalışma, Arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırmıştır. Bu çalışmasının bir benzerini halen Suruç Ovası’nda sürdürmektedir.
Sayın Yardımcı’nın Urfa’ya olan bu hizmetlerinin kaçımız farkındayız? Hangi parlamenterimiz, hangi sivil toplum örgütümüz onun görevine iade edilmesi yönündeki yargı kararının yerine getirilmesi için çaba harcıyor?
Burada yeri gelmişken belirteyim. Sayın Yardımcı’nın bilimsel çalışmalarının farkında olan Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Uğur Büyükburç, 2004 yılında Üniversite Senatosu kararıyla kendisine Fahri Doktora Unvanı verdi. Dr.Nurettin Yardımcı, Ankara Üniversitesi Arkeoloji bilim dalında zaten doktorasını yapmıştı. Ancak Prof.Dr.Büyükburç, bu bilim insanına gösterdiği vefa örneğiyle biz Urfalılara da çok şey anlatmış oldu(!)
Bir cumhuriyet aydını olan, yüreği ülkesi ve Urfa için çarpan sayın Yardımcı gibi kaç bürokratımız, kaç bilim insanımız var. Nurettin Yardımcılar kolay yetişmiyor. Onu siyasete kurban etmek isteyenlere, ülke ve Urfa yararın değerlendiremeyenlere sesleniyorum.