Urfa’da 60 yaş üstü için randevular açıldı
Aşılamada yeni grup açıldı. İl Sağlık Müdürü Dr.Emre Erkuş, 60 yaş üzeri vatandaşlar ve risk grubundakilerin aşı randevusu alabileceklerini bildirdi. Dr.Erkuş, ‘Organ Nakli Olanlar, Diyaliz Hastaları, Kanser Hastaları, Down Sendromlu Hastalar, Morbid Obez Hastalar ile +60 yaş vatandaşlarımız ve eşleri Covid -19 Aşı sistemine dahil edilmeye başlanmıştır. E-nabız ve MHRS den randevularını alarak aşılarını yaptırabileceklerdir.’ bilgisini verdi.
Uzmanlara göre, Urfa’da tam kapanma olmaması, kontrollü bir serbestliğin devam etmesi maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeye bağlı. Bu konuda vatandaşlara şu mesajlar veriliyor:
”Maskeyi düzgün bir şekilde, ağız ve burnu kapatacak şekilde takalım. Maske üzerindeki metal kısmı burnumuzu kapatacak şekilde yapalım. Çünkü diğer türlü içerden ve dışarıdan hava giriş çıkışı olduğu zaman maskeyi efektif kullanmamış oluyoruz. Uygun olan maske kullanımına dikkat edelim.
Evlerde ve sosyal hayatımızda uymamız gereken iki kural var: Kümeleşmeme ve kapalı ortamın havalandırılması. Kapalı ortamın havalandırılması da çok önemli. Ortam ne kadar çok havalanırsa virüsün havada asılı kalması ve ortamda bulunması da azalacaktır.
Kontrollü normalleşme sonrasında en son açıklanan planla birlikte restoran ve kafeler, yüzde 50 kapasite ile hizmet vermeye başladı. Bu kapasiteye hem işyeri sahipleri hem de halkımızın riayet etmesi ciddi önem teşkil ediyor. Kurallar basit: Masalar arasında 1,5 metre mesafe olacak, müşteriler çok yakın oturmayacak, çapraz oturma düzenine uyulacak. HES kodu sorgulamasının restoran girişlerinde yapılmasında fayda var. Ortak kullanım eşyaları kaldırılmalı. Yağdanlık, tuz, karabiber gibi ortak kullanılacak şeyler kaldırılmalı. Ortam temizliği de çamaşır suyu veya dezenfektanlarla yapıldığı zaman restoran ve kafelerin kullanılmasında bir sakınca yok. Kurallara ciddi dikkat etmemiz lazım. Eğer ortamda bir pozitif vaka varsa, pozitif olduğundan habersiz, bu kişi ve restorandaki diğer kişiler de kurallara uymazsa içerdeki diğer kişilerin de hastalanma riski bulunmakta. Ayrıca restoranlarda yiyecek ve içeceklerimiz masamıza gelmeden önce maskemizi çıkarmamamızda fayda var.
Bir binada pozitif vaka çıktıktan sonra hem o binada hem de çevresindeki diğer yerleşim alanlarında vaka sayıları artıyor. Bunun da giriş-çıkışların olması, misafir ağırlanması sebeplerinden ötürü olabileceği kanısına varıldı. Dolayısıyla pozitif vakanın olduğu binalarda ziyaret kısıtlaması yapıldığı zaman apartman sakini dışındaki vatandaşların bu konuya dikkat etmesi ve binaya giriş-çıkış yapmaması gerekiyor. Çünkü bu, kısmi de olsa izolasyon sağlamış oluyor. Düzenli olarak pozitif vakalarla ve temaslılarla irtibat kurulduğu zaman salgını hane içerisinde kontrol altında tutmak mümkün oluyor.
Yakın temastaki kişi bildirilmezse ve bu kişi ilerde pozitif olursa bizim bunu takip etmek ve vakanın yayılmasını kontrol altında tutmak çok zorlaşıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız bunu düşünerek temaslı bildirimini yapmalı. Pozitif vaka çıktıktan sonra kendilerine ilaç vermekte. İlaçların kullanılması da tavsiye ediliyor. İlaçların nasıl kullanılacağı da anlatılıyor. Vatandaşların bu ilaçları kullanmasını önemle tavsiye ediyoruz. Çünkü salgının çok yoğun olduğu zamanlarda vatandaşımız ilaca geç başlarsa veya hiç başlamazsa bu virüs enfeksiyonunun zatürreeye çevirmesi, akciğer tutulumu yapması veya diğer organ tutulumu yapması oranının arttığını, kişilerin hastaneye yatışının arttığını, özellikle yaşlı ve kronik hasta olan kişilerin bazılarının yoğun bakıma yatışının gerekebileceğini gözlemlemekteyiz.
Tek koruyucu kalkan elimizdeydi ve bunlar kurallardı. Buna artı biri ekledik ve süreci derinden değiştirebilecek bir etmen eklendi. Bu da Covid-19 aşısı oldu. İlk olarak sağlık personeli ile başladı. Daha sonrasında yaş gruplarına göre 90 yaş ve üstü vatandaşlarımızla başlayarak en son 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile aynı evde yaşayan 60 yaş ve üstü kişilere kadar aşı takvimi indi. Bu grup içerisinde, son altı ay içinde Covid-19 hastası olan kişiler de var. Bu kişiler maalesef bu süre zarfında aşı olamıyor ama ilerde aşı hakları kalıyor. Bu süre zarfını geçtikten sonra da aşılarını olabilecekler. Geri kalan grup içerisinde Covid-19 hastalığını geçiren vatandaşlarımız dışında kalan her vatandaşımızın aşı olmasını tavsiye ediyoruz.
Yaptığımız gözlemlerde şunu görüyoruz ki hastane ve yoğun bakıma yatış oranları ve entübasyona gidiş oranlarının, aşılanan vatandaşlarımızda ciddi şekilde azaldığını görüyoruz. Bu belki ilerleyen dönemlerde çok daha bariz bir şekilde önümüze gelecek. Yani vatandaşımız çok basit bir şekilde, herhangi bir ciddi yan etkisini görmediğimiz bu aşıyı 28 gün arayla iki doz şeklinde alarak belki hastaneye yatmayacak, yoğun bakıma gitmeyecek, ciddi bir komplikasyonla karşılaşmayacak. Covid-19 iletişim hatlarını arayarak bu konularda bilgi alabilirler.
Kurallara uyarak ve aşılanmayı mümkün olduğu kadar en üst seviyede tutarak bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz”
Öte yandan 1.4 milyon Biontech aşısının bu hafta ülkemize gelmesi bekleniyor. 60 yaş üzeri vatandaşlara bu aşının uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil.