İbrahim Halil Okuyan
24 Ekim 2007
şanlıurfa’nın “Tabii Akvaryumu” durumundaki Balıklıgöllerin büyüğündeki temizlik eylemi tamamlandı. 30 yıla yakın bir zamandan beri artan kirliliği ile balıklara bir “Çilehane” durumuna dönüşen Halil ürRahman’ın temizliği farz olmuştu.
Bu gerçeği gören Belediyemiz kendi imkânlarına Devlet Su ışleri imkânlarını da katarak konuyu ele aldı. Harran Üniversitesi, Emniyet Müdürlüğıü, ıl Tarım Müdürlüğü gibi kuruluşlar ıl yönetimi koordinesinde çalışarak Urfa’nın bu en hassas ve en kutsal bölgesindeki çalışmayı başarı ile tamamladılar.
Halil ül rahman ve Ayn-ı Zeliha gölleri kalenin eteğinde Hazreti ıbrahim aleyhisselam’ın ateşe atıldığı mahalde oluşmuş kutsal göllerdir. Büyük göldeki balıklar geçici bir süre için (temizlik boyunca) Ayn-ı Zeliha gölüne alındılar. Buradaki temizlik çalışmaları tamamlandıktan sonra gidişlerinde olduğu gibi dönüşlerinde de ağlarla tekrar yerlerine alınmış oldular.
Bu temizlik sayesinde balıkların çekmiş olduğu oksijensizlik giderilmiş oldu. Üç dinin de (Müslümanlık, Hıristiyanlık, Musevilik) mukaddes saydığı balıklar böylece temiz bir ortamda dolaşıp yüzme rahatlığına kavuşmuş oldular.
Hatırlanacağı üzere bundan 30-40 yıl önceki dönemlerde bahis konusu göllerde balıkların toplu halde ölümleri vuku bulmuş, halkın büyük üzüntüleri yaşanmıştı. Son yıllarda zaman zaman görülen münferit balık ölümleri her ne kadar büyük tehlike olarak görülmüyor idiyse de sudaki oksijenin azalması olarak değerlendirildi ve bu temizlik seferberliği lüzumu hissedildi.
Belediyemizin bu hassasiyeti takdire şayandır. Emeği geçen kurumların çalışmaları da Allah (c.c.) indinde mutlaka makbule geçmiştir.
Görülüyor ki, yapılan iş kolay bir iş değildir. Hemşerilerimizin işin önemini ve hassasiyetini göz önünde bulundurmaları, Halilürrahman ve Ayn-ı Zeliha göllerindeki bu kutsal balıkların yaşama ortamlarını temiz tutmaları için gayret göstermeleri bir zarurettir.
“Akvaryum” niteliğindeki bu hassas mekânlar öyle her zaman ele alınıp kolayca temizlenecek yerler değildir. Onun için temizlemekten ziyade “Kirletmemeğe” önem verelim, buralara gözümüz gibi bakalım.
Balıkların ve göllerin en tabii halini koruyalım ve bu göllerin her gelene, yerli ve yabancı turistlere birer “Billur pınarlar” halinde sunalım.
Bu tabii çalışma hepimiz için daha olumlu bir gayret özelliği taşır.