Urfa’da sulama çıkmazı
Girdilerdeki fiyat artışları yöre çiftçilerini olumsuz yönde etkiliyor.
Gübre olmak üzere, elektrik, tarımsal ilaç fiyatları ve sulama ücretleri son bir yılda önemli ölçüde arttı. Son bir yılda enflasyon yüzde 14,97 artarken, DAP gübresi fiyatı yüzde 63,4, üre gübresi fiyatı ise yüzde 76,7 arttı. Son bir yılda cazibe sulama ücretlerinde yüzde 20,8 ile yüzde 25 arasında, pompaj sulamada ise yüzde 31,6 ile yüzde 34,8 arasında fiyat artışı yaşandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği de, üretici maliyetlerini düşürmeden insanların ucuz gıdaya ulaşmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek gübre, elektrik, sulama ve ilaç gibi girdilerde indirime gidilmesini talep ediyor.
Bu arada Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’yı ziyaret ederek, mercimek desteklemesi ve sulama ücretleri sorunu konusunda çiftçilerin hükümetten beklentilerini anlattı.
Eyyüpoğlu, yüksek faizle yapılandırılan borçların faizsiz olarak uzun vadeye yayılması ve üreticilerin rahatlatılması konusundaki taleplerinin Ankara’ya iletilmesini istedi.
SULAMA ÜCRETLERİ ENERJİ MALİYETİ YÜZÜNDEN PAHALI
Öte yandan Sulama Birlikleri’nin çiftçilerden aldığı Su Kullanım Hizmet Bedeli miktarlarında düzenleme olmazsa sulama hizmetlerinin aksayacağı ve hiç sulama yapılmayan alanlarda üretim kayıpları meydana gelebileceği bildirildi. DSİ’den bu konuda yapılan yazılı açıklamada, Kaynaktan tarla başına kadar suyun iletilmesi ve dağıtılması için yapılan tüm masrafların su kullanım hizmet bedeli geliri ile karşılandığı ifade edildi.
”Sulama sezonunda enerji faturalarının yüksek olması çiftçilerden alınan su kullanım hizmet bedelinin de yüksek olmasına neden oluyor’ denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Sulama birliğinin yıllık enerji tüketimi 40.000.000 kWh – 50.000.000 kWh arasında olup, Sulama Birliğine ait 2020 yılı DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.) fatura bedeli 20 milyon 68 bin 000 Milyon TL olup, 2020 yılı Pamuk sulama Hizmet bedeli olarak 285 TL belirlenmiş ve Su Kullanım Hizmet Bedeli buna göre hazırlanmıştır.
Toplam tahakkuk bedeli 19 milyon 500 bin TL’dir. Bu tahakkuk miktarı 2020 yılı enerji bedelini karşılayamamaktadır.
2020 yılında yüzde 45 olan Devlet desteği 2021 yılında yüzde 35 olacağından enerji bedeli, bakım onarım bedeli, minimum personel ve cari hizmet giderlerinin karşılayacak şekilde yasa gereği denk bütçe sonucu 2021 yılı sulama ücret tarifeleri belirlenmiştir.
Bitkilerin Su Tüketim miktarları ve elde edilen zirai gelir dikkate alınarak 2021 yılında Su Kullanım Hizmet Bedelleri Pamuk ve Mısır 390 TL/da, Hububat 120 TL/da, Meyve 205 TL/da, Badem ve Fıstık 140 TL/da olarak belirlenmiştir”
Sulama Birliği’nin yaptığı masrafların karşılığı olarak çiftçilerden alması gereken Su Kullanım Hizmet Bedel ücreti beklenilenin altında olması halinde birlikler borçlarını ödeyemeyecek, hacizlerle karşılaşılabilecektir. Kanun gereği zaruri olan bu ücretleri belirleyip almayan Birlik Başkanları Birliği zarara uğratacağı için Maliye Bakanlığı ve Sayıştay denetimlerinde zimmet çıkarılması kaçınılmazdır. En önemlisi, 2021 yılında sulama hizmetlerinin aksaması ve enerji giderlerinin karşılanamaması halinde yeterli veya hiç sulama yapılmayan alanlarda üretim kayıpları meydana gelecek olmasıdır”
URFA HEYETİ ANKARA’DA
Öte yandan Urfa heyetinin sulama sorununun çözümü konusunda Ankara’da temaslarda bulanacağı öğrenildi. Ak Parti Bozova İlçe Başkanı Ecz.Süleyman Deveci konuyla ilgili olarak; ”Sulama Birliğindeki problemleri ve Çiftçilerimizin su sorununu çözmek üzere İl Başkanımız Abdurrahman Kırıkçı, Milletvekillerimiz, MKYK üyemiz ve Büyükşehir Belediye başkanımız Tarım Bakanlığı ve İlgili kurumlarla görüşecekler. Ak Parti Ekibi Ankara’da.” ifadelerini paylaştı.