Doktorlar Urfa’dan neden kaçıyor?
Geçen yıl bir süre Harran Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Bölümünde bir süre görev yaptıktan sonra istifa eden Prof.Dr.Hakan Büyükhatipoğlu, memleketine geri dönmekten son anda vazgeçip Gaziantep’te faaliyet gösteren özel hastanelerden Liv Hospıtal’dan yana kullandı.
Kentte doktor açığı giderek büyürken, mevcut ihtiyacın giderilmesine katkı sağlamak adına Twitter’de ‘Urfa’ya 10 bin sağlıkçı ataması’ başlıklı hashtag açıldı.
Sosyal medyada Urfa’nın Doktor ve sağlık personeli ihtiyacı konusunda yapılan bazı yorumlar şöyle:
Dr.Hikmet Şeyhanlıgil ; Sağlık Bakanlığının Urfa’ya yeterli sayıda kadro açmaması bizi derinden üzmüştür. Sağlık Bakanlığı Urfa’nın Büyükşehir olduğunu unutmuş galiba. Urfa’ya özel pozitif ayrımcılık şart. Çalışanlar bitkin, yorgun, kırgın. Taze kan lazım. İstanbul Memorial’da çalışan Medikal Onkolog Prof Dr. Mahmut İlhan geçen hafta Urfa’da özel bir hastanede çalışmak için başvurmuş. Kadro meselesinden gelememiş. Urfa’yı hem çok seviyormuş hem de Urfa’da çok hasta varmış, Peki kim duydu, kim peşine düştü? İşte ele..
Ömer Faruk Avcı: Türkiye de Doğum oranı ve bebek ölüm oranının en yüksek olduğu illerden biri olan Şanlıurfa’ya sağlıkçı lazım, destek lazım. Sağlıkçıyı düşünmüyorsanız halkı sıralarda bekleyen hastaları düşünün. Daha hızlı ve nitelikli sağlık hizmeti için her branştan her ile sağlıkçı lazım destek lazım.
Özlem Yılmaz: Sağlıkçılar atama bekliyor, Urfa sağlıkçıları.
Twitteer Sendikası: Urfa’nın Suriyelilerle beraber nüfusunun 3 milyona yaklaşması, Özel hastane sayısının az olması, Onkolojik hasta sayısının fazla olması, Üniversite hastanesinin yetersizliği, tüm azları ard arda dizersek Urfa’ya 10 bin sağlıkçı ataması şarttır, zorunludur.
Yusuf Sabri Dişi: Harran Üniversitesi Tıp fakültesi organ nakliyle ilgili iyi bir ekip kurmuştu… Ekipten Mehmet Kolu ayrıldı… Prof. Mehmet Yılmaz da yer bakıyor. Prof. Dr. Onkolog Hakan Büyükhatipoğlu istifa etti, Antep’e gitti
Onkoloji bölümünde uzman kaldı mı? Yazık bu şehirde iyi olan kazanımları kaybediyoruz.
Mehmet Demir: Geçen gün Çocuk Gastroentrolog’a gitmemiz gerekti, Urfa’da vardı daha önceden yeni gelmişti sayılır, şimdi yine yok. Maalesef Urfa’da yandal bölümlerinin eksikliği çok. Sistem, Özel Hastanelerin sunduğu cazibe ve zor bir şehir, sonuç uzman kaçıyor.
Mehmet M.Çıkay: Şanlıurfa’nın derdi çok. Şanlıurfa geride kalıyor ama kabullenmek zor geliyor. Şanlıurfa bu parti sevdasından kurtulmazsa kaybetmeye mahkum. Cekete trene oy vererek değil, halk kendi kentinin menfaatine oy verecek. Zaten sadece sağlıkta değil tüm kurumlarda kaybediyoruz. Dün FETÖ’nün çöreklendiği kurumlara bugün kimler çöreklenmiş bir bakın. Kabullenerek bakın, savunma moduna geçmeden bakın. Ayrıca şehrimizdeki büyük çoğunluktaki ‘sözde kabadayı’ kitlesinin doktor ve sağlık çalışanlarına karşı takındığı üslup, hakaret ve şiddet olayları bu insanların gitme istediğini katlamıştır. Şanlıurfalı düzelmeden Şanlıurfa düzelmez
Harun Atlı: Devlet hastanesinde çok iyi Çocuk Cerrahi ve Genel cerrahlar da aramızdan ayrıldılar. Çocuk Cerrahı Dr.Ali İhsan Anadolulu, Genel Cerrah Aysegül Aktaş tayin oldular.
İbrahim Aslan: 1-Doktorluk mesleği nemalanma açısından (performansa dayalı) ticarethane gibi oldu. Ticaret yapabilmesi için sermaye değil de işinde ehil ve sanatkar olması da gerekli tabii. Zaten ihtisas yaparken sanatı öğreniyor ve İllere tayin oluyor. Bulunduğu ünitede alet edevat ameliyathane araç gereçleri tam değilse ya da yoksa, hem nemalanamıyor hem de sanatını icra edemediğinden pratik yapamıyor belki de sanatını unutuyor. Bundan dolayı başka illere gidiyor. 2-Doktor ihtisas yapmış üniteye tayin olmuş, tayin olduğu ünite Başhekimi ihtisas yapmamış pratisyen hekim olabiliyor bu da hiyerarşi açısından olumsuz bir neden olabiliyor. 3-Genelde halkın doktor ve sağlık insanlarına olumsuz söylem ve davranışları, hastaların olumsuz hijyen koşulları ve sosyal imkanların azlığından başka illere gidebilmektedir. Dip not: Malatya ilinde yaklaşık 20-25 Cildiye hekimi varken, Şanlıurfa merkez ve ilçeler de 8-10 cildiye hekimi bulunmaktadır.