‘Urfa müziği üzerine farkındalık yaratmalıyız’
Araştırmacı Yazar Abuzer Akbıyık, müzik alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Şanlıurfa’nın kitap, albüm çalışmaları, eğitim ve kurslar, müzik etkinlikleri, çalıştay ve sempozyum, uluslararası müzik festivalleri gibi yapması gereken çok şey bulunduğunu söyledi.
MESAM Başkan Yardımcısı, THM sanatçısı Araştırmacı-Yazar Salih Turhan’la birlikte Ankara’da Hacı Bayram Veli Üniversitesi hocalarından UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr Öcal Oğuz’u makamında ziyaret etti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇALIŞMALAR YAPILMASI GEREKİYOR
Akbıyık, Ankara’daki UNESCO Merkezinde gerçekleşen ziyarete ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Değerli hocamız, Prof. Dr Öcal Oğuz’ makamında ziyaret ettik. kitaplarımızı sunduk, O da kendi yayınlarını bize verdi. Halk kültürü çalışmaları üzerine sohbet ettik, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ın müzik sahasına dair önemli istişarelerde bulunduk, önümüzdeki zaman içinde müzik konusunda gerçekleştirmeyi planladığımız projelerimizden bahsettik.
Bilindiği gibi, Şanlıurfa’mız 2013’te müzik alanında UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine edilmişti. Şehrimiz açısından bu çok önemli bir kazanım. Bu konudaki katkılarından olayı kendisine teşekkür ettik.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir.
Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir.
Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nda 350 şehir vardır, bunlardan 75 şehir müzik alanındadır.
Şanlıurfa ”Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilerek dünyadaki 75 müzik şehrinden biri oldu. Bu nedenle dünya ölçeğinde farkındalık yaratmak üzere sürdürülebilir çalışmalar yapmamız gerekmektedir.
Müzik üzerine araştırmalar, derlemeler yapılması, kitap, albüm çalışmaları, eğitim ve kurslar, müzik etkinlikleri, çalıştay ve sempozyumlar, uluslararası müzik festivalleri bu kapsamda sayabiliriz.
Bu konuda yapılması gereken çok iş var. Valilik, Belediye, Üniversite ve sivil toplum örgütlerine, müzisyenlere, öğrenci ve akademisyenlere, Şanlıurfa halkına çok görevler düşmektedir“