‘Urfa’nın her noktasına nasıl yetişeyim’
Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Güneydoğu TV’de Müslüm Çap’ın sunduğu ‘Siyasetin S’Si’ programına konuk oldu.
Kent merkezi ve ilçelerde karşılaştığı, sosyal medyada gündeme getirdiği bazı problemleri anlatan Tanal, çözüme katkı sağlamaya giden yolun Şanlıurfa milliyetçiliğinden geçtiğini söyledi, tüm milletvekillerini, siyasileri bu anlamda güç birliği yapmaya çağırdı.
AKÇAKALELİ 2 PTT ŞUBESİNE MAHKUM EDİLMİŞ!
Mahmut Tanal’ın konuşmasından bazı başlıklar şöyle:
”Hafta başında Akçakale’ye gittik. 4 PTT Şubesi var, 2’si kapalı. Niye kapalı diye sorduk, ‘Vatandaşlar işlemlerini E-devlet üzerinden yapıyor’ yanıtıyla karşılaştık. Oradakilere ‘e-devlet nedir?’ diye sorduk. Bilmiyorum yanıtlarıyla karşılaştık. Orada istihdam bekleyen vatandaşımız var. Hani Şube yok desen Şube var, bina yok desen bina var, masa yok desen masa var, Bilgisayar yok desen Bilgisayar var. Neden orada kapalı olan Şubeleri açmıyorsunuz? Vali bey, Kaymakam bey bunu görmüyor mu, ilgili Bakanlık bunu bilmiyor mu? Yazık, günah ya. Başka bir şehir olsa insanlar böyle bir durumu asla kabul etmez.
OTORİTENİZİ VATANDAŞIN LEHİNE KULLANIN
Sarayönü’nde 4’üncü Noter var. Onun önünde Suriyeliler sabahtan akşama kadar yoğunluk oluşturuyor, esnaf iş yapamaz hale gelmiş. Oradaki işlemler diğer Noterlerde de yapılıyor. İlgililerin buna bir çözüm bulması gerekmez mi? Bu konuyla Mahmut Tanal’ın mı ilgilenmesi lazım. Biz ilgilenmekten dolayı yorulmuyoruz ama kamu adına görev yapanlar da lütfen otoritelerini vatandaşımızın lehine kullansınlar.
BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF DÜNYANIN NERESİNDE VAR?
Şu anda dünyada ‘Birleştirilmiş sınıf uygulaması olan tek yer varsa o da Urfa’dır. Her ilçemizde 70-80 tane birleştirilmiş sınıf var. Yani birleştirilen 1. 2. sınıfları tek öğretmen okutuyor. 3. 4. sınıfları birleştiriyorlar yine tek öğretmen okutuyor. bir okulda 2 öğretmen, 4 tane sınıf var. Valla şaka gibi değil, gerçek, örneklerini verebilirim.
Eğitimlerini yarım bırakıp aileleriyle birlikte başka illere çalışmaya giden nereden bakarsan 250-300 bin arasında öğrencimiz var. Çocuk Kanununa, İnsan haklarına aykırı bir durum söz konusu. Gittikleri yerlerde barınma, elektrik, temiz su gibi çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Bir Meclis toplantısında, ‘Urfalılar sürekli sizin marabanız olmak zorunda değil’ deyince Eskişehir Milletvekili dedi ki o zaman biz nerden bulacağız mevsimlik tarım işçisi? Bu nedenle GAP’ı bilerek isteyerek çözmüyorlar. Kuyu suyu ile sulama yapanla kanallardan yararlanan çiftçiler arasında üretim maliyeti açısından uçurum var. Ankara’ya gittiğimde devlet eliyle yapılan haksız rekabeti Rekabet Kurumu’na şikayet edeceğim.
SORUNLARI SAY SAY BİTMİYOR
Gelişmişlik endeksinde Türkiye 81 vilayet arasında 78’inci sırada. Türkiye’de 900’ün üzerinde ilçe var, en sonda Harran, sonra Akçakale…
Bu kadar çok sorunu olan başka bir il yok. İşsizlik, torpil, kayırmacılık, mevsimlik işçi sorunu elektrik, tarımda DEDAŞ sorunu, sağlık, tarım-hayvancılık, ulaşım, eğitim sorunu.. bir çok kırsal mahallede temiz içme suyuna erişim problemi var. Uyuşturucu problemi var. Afete hazırlık sorunu var. Yatırımcıların sorunları var, KDV’si için aylarca beklerken, Antepli 5 günde alıyor.
PROJENİN BEDELİNİ VE SÜRESİNİ GİZLEMİŞLER
Ulu Cami depremde bildiğiniz gibi hasar görmüştü. Onarım programına alındı, oraya yolu düşen baksınlar, başlama tarihi var, bitiş tarihinin üstünü kapatmışlar. Niye kapatıyorsunuz? Demek ki burada gizlemek istedikleri bir şey var. Ayrıca işin bedeli yazılmamış. Burada Vakıflar Bölge Müdürlüğü ne iş yapar?
BAKANLIKLAR ÖNÜNDE ŞANLIURFA İÇİN NÖBET TUTAN TEK KİŞİ BENİM
Nereye gitsem sayın vekilim buraya da bak diyorlar. Yahu ben kaç parça olayım
Şanlıurfa’da elektrik kesintilerine tepki olarak Enerji Bakanlığı önünde soğukta akşamdan sabaha kadar bekledim. Şanlıurfa’da 35 bin öğretmeni olması gerekirken 24 bin öğretmeni vardı. 10 bini kadrolu, 14 bini sözleşmeli. Ben bunu sindiremiyorum, kabullenemiyorum dedim. Gittim Milli Eğitim Bakanlığı önünde akşamdan sabaha kadar Urfalılar için nöbet tuttum. Bundan dolayı 4 gün Hastanede yattım.
TÜRKİYE’DE BU KADAR ÇOK ELEKTRİĞİ KESİLEN BAŞKA BİR İL YOK
Tarihte bu güne kadar Milletvekili olup, Belediye Başkanı olup Urfalılar için Enerji Bakanlığı önünde akşamdan sabaha kadar nöbet tutan tek kişi varsa o da benim..
Türkiye’de elektriği bu kadar çok elektriği kesilen başka bir il varsa ben Milletvekilliğini bırakacağım.
Doğalgaz yolda kayıp oluyorsa bedelini bizden alıyor mu, almıyor. Ama Dicle Elektrik kendi hatasından altyapı eksikliğinden kaynaklanan kayıpları vatandaştan tahsil ediyor. Hukukta, İslamda yoktur böyle bir anlayış. Temel ilke şudur; kimse kendi kusurundan yararlanamaz.
TRAFİK AYRI DERT
“Hindistan trafiği” anlayışı, Şanlıurfa’nın kaderi olmamalıdır! Güya Şanlıurfa’nın en gelişmiş ilçesi olan Karaköprü. Mehmetçik Mahallesi Eyyüp Cenap Gülpınar Bulvarı’nda, bitmek bilmeyen altyapı çalışmaları, trafik kaosuna sebep oluyor. Şanlıurfalı hemşerilerimiz mağdur. Yaşadıkları sıkıntıyı bizzat gidip görme imkanı buldum.
KULLANMIYORSUNUZ BARİ ŞANLIURFASPOR’A VERİN, KALICI GELİRLERİ OLSUN
Üniversite Hastanesi aciline gittik, hijyen hassasiyeti denen şey yok. Eskişehir’de, Tekirdağ’da bunu yapamazsın.
Birecik’e gittik, lağım suları arıtılmadan Fırat nehrine akıyor. Orada tutulan balıkta yeniyor.
Bozova’ya gittik, Çatak’ta tepeye kurulmuş Belediyenin sosyal tesis var, Masası, sandalyeyi, fırını var. Tek yapacakları şey kapıyı açıp orayı akıllıca işletmek.. Para basar burası.. Bakanlık gemi vermiş, öylesine duruyor. Şanlıurfaspor’a verin dedik. Sosyal tesis, gemiyi, siz çalıştırmıyorsunuz bari Şanlıurfaspor Kulübüne verin, bari bir kalıcı geliri olsun. O gemi 100 milyondan aşağı değil, çürümeye bırakmışlar.
Halfeti’de Belediyenin sosyal tesisinde kalmak istedim, önce yok dediler, sonra yer var dediler. 3 gece kaldım, benim dışımda kimse orda kalmamış. niye bu boş otel değerlendirilmiyor? Vatandaş burada parasıyla kalmak istiyor.
NEDEN ŞANLIURFA MİLLİYETÇİLİĞİ YAPMIYORUZ?
Karadenizli Karadenizli milliyetçiliği yapmıyor mu, biz neden Şanlıurfa milliyetçiliği yapmıyoruz? Hiç bir parti ayrımı yapmadan bu konuda çağrı yapıyorum.
Şanlıurfalılar ne kadar yoksul kalırsa, ne kadar onlara muhtaç olursa bunlar o kadar koltuklarını sağlamlaştırıyorlar.
Kabuğumuzu kırmalıyız. Bu aşiretten, bu şunun akrabası, bu şu tarikattan, şu cemaatten.. Urfalının artık bu anlayışı değiştirmesi lazım. ”