Ömer Elçi
5 Eylül 2012
1. döneminde GAP’ı kaderine terk eden AKP hükümeti, 2. iktidar döneminde 12 bakanıyla, çok sayıda milletvekiliyle “GAP Eylem Planı”nı Türkiye’ye duyurmuştu.
5 yıllık süreçte 14.5 milyar dolar harcanacağı belirtiliyordu.
2012 sonu yaklaşırken bu hedeflerin Şanlıurfa’yı ilgilendiren ayağında epeyi aksamaların görüldüğü açıkça ortada..
Bu işsizlik rakamlarında da görülüyor. İstatistiklere göre, GAP bölgesi illeri sadece son bir yılda net olarak 32 bin 167 kişilik göç verdi.
*
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tüm kabine üyelerini yanına alarak Diyarbakır’da “GAP Eylem Planı’nı açıkladığında, aynen şöyle demişti:
“Bu projeler gerek bölge insanımız, gerek Türkiye’nin her tarafında bütün milletimiz için talih değiştirecek ve bunun yanında tarihe yeni bir dönemin başlangıcı olacak önemli oranda sonuçlar üretecektir. Devreye girecek projeler bölgeler arasında ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme farklarını ortadan kaldıracak, geri kalmışlığın getirdiği işsizlik ve göç gibi sorunlarda rahatlatacak kurtuluş projeleri. Artık uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü potansiyeli hayata geçirilmeyen bu kurtuluş projelerini elle tutulur, gözle görülür bir hızla tamamlamak için düğmeye basıyoruz”
Aradan geçen 4 yıllık süreçte maalesef hedeflerin bir çoğu tutturulamadı. Sulama projelerinin ne zaman bitirileceği belirsiz
GAP’ın sadece Şanlıurfa, sadece sulama demek olmadığı herkesin malumudur. Diğer bir çok projede de ilerleme yok. Örneğin Karaköprü-Evren Sanayi çevre yolunun GAP Eylem Planı kapsamında yapılacağı söyleniyordu, hala bir adım yok. Harran Üniversitesi’nin 600 Yataklı Tıp Fakültesi Hastanesi de GAP kapsamındaydı, 2012’de biteceği söyleniyordu ama yarım kaldı, şimdi 2014’e kadar biteceği ifade ediliyor.
*
2 ay önce hatırlarsınız Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz bir açıklama yaptı. “GAP Eylem Planı revize edilecek” diye.
Bakanın açıklamasına göre, “GAP daha ileriye taşınacak. GAP’a yapılacak yatırımlar, 21. yüzyılda Türkiye’nin dünyada rekabet gücünü sağlaması ve kendine yeterliliği anlamında fayda sağlayacak. GAP sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi için değil tüm Türkiye için başarı, kalkınma ve zenginlik sağlayacak. Tüm bunların yanı sıra proje, insanların refah seviyesini artırarak, sosyal barışı, huzuru tesis etmek açısından da son derece önemli. Ülkemizin göz bebeği GAP’a büyük ivme kazandıran ve kazandırmaya devam edecek olan GAP Eylem Planı’nın revizyonu, sivil toplum, özel sektör ve kamunun ortak çalışmasıyla hazırlanacak ve hızla hayata geçirilecektir.’’
*
“GAP her ayağıyla gerçekleşirse; sadece Şanlıurfa ve Mardin Tahılıyla, Mısırıyla, Fıstığıyla, Sebzesiyle, Meyvesiyle Türkiye’yi besler.
Terörün panzehiri olur.”
Sözleriyle 4 yıllık bir plan sürecini daha geride bırakıyoruz.
Bu süreçte GAP’ın bana göre önemi azalmadı, aksine arttı.