Ömer Elçi
21 Aralık 2010
Türkiye’de son 10 yılda 6 milyon 536 bin trafik kazası meydana gelmiş, 45 bin 200 kişi ölmüş, 1 milyon 520 bin kişi yaralanmış.
2009 yılında meydana gelen 1.034.435 kazada 4300 yaşamını yitirirken, 2010 yılının ilk 9 ayında Şanlıurfa 846 trafik kazasında 49 ölü, 1605 yaralı…
Türkiye genelinde ve Urfa’daki kazalarda raporlar genelde ilk 24 saati içerdiğinden, kazadan 10-15 veya daha sonraki süreçte ölenleri dâhil ettiğinizde rakamlar daha da yükselmekte. Yüz milyonlarca liralık maddi hasar ve binlerce engelli olarak yaşamak zorunda kalan insan…
Kazalarda hatanın % 80 sürücü hatasından kaynaklanırken, Türkiye dünya sıralamasında 2 sırada…
Şanlıurfa’da Türkiye sıralamasında eğitimde, sosyal yaşamda sonlardayken, trafik kazalarıyla da ne yazık ki başlarda…
*
Yıllardır yerel medya defalarca gündeme taşımasına rağmen, gün içinde şehrin belirli alanlarındaki kilitlenmelere bir türlü çözüm bulunamadı. Sorunu çözmesi gerekenler topu birbirine attıkça; sorun oluşturanlar Urfa tabiriyle kurrelik, currelik etmekten vazgeçmedikçe trafik sorunu çözülemez…
Urfa Belediyesi ve il trafiğinden sorumlu diğer birimlerin aldığı kararla Maliye karşısına alınan duraklar nedeniyle Atatürk Bulvarı; söz konusu toplanma merkezi, mesai başlangıçlarında, mesai bitimlerinde ve özellikle yağışlı havalarda birçok yerde trafikte curcuna yaşanmakta…
Eski hal pazarı ile ilgili yerel yönetimin bir başka projesi yoksa, atıl alan bir an önce düzenlenerek trafikteki yığılmalara geçici çözüm bulunabilir. Yıllar önceki şehir imarı yapanlar rantlara göz yumduğundan şimdiki ve haliyle bundan sonraki yerel yönetim ancak kısmi çözümler oluşturabilirler. Eski hal pazarı toplu taşımın merkezi olduğunda Eyyübiye, Sırrın,Yenişehir’in bir bölümü ve Evren Sanayi güzergahlarındaki araçlar Atatürk Bulvarına girmeyip,daha farklı güzergahlardan toplanma merkezine ulaşabilirler…
*
Trafik sorunlarının çözümlenmesini isteyenler, trafikte sorun oluşturduklarını her nedense kabullenmezler. Bir kısım sürücü, yaya, işyeri sahibi başta da vurgulandığı gibi kurrelik; kurreliğe karşılık currelik ettiği sürece, hepsinden önemlisi şehir yaşamını paylaşanlar yanlışlıklara medeni şekilde tepki oluşturmadıkça Belediye ne yapsın, diğer ilgili birimler ne yapsın…
Kırmızıda geçen, yeşil yanmadan klaksona asılan; hız limitini aşan, alkollü araç kullanan; trafiği engelleyecek şekilde park eden, uzun devre far yapan; aracındaki pisliklerini pişkince ve densizce yollara atan, tekyönlü yollara giren; durak harici yolcu indirmeye ve bindirmeye ses çıkarmayan, istediği yerde trafiğin seyrini dikkate almadan araçtan inmek ve binmek isteyen kim,yaya kaldırımlarında yürümeyi zul syan kim ?
Biz…
Biryandan sorunların çözümlenmesini isteyeceğiz, diğer yandan ise sorun oluşturacağız…
Trafikteki sorunları herkes gündeki yaşamda görüyor ama sorunun çözümcüsü olabileceğini, olması gerektiğini kabullenmek istemiyor; taşın altına elini uzatmıyor bile…
*
Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü trafik sorunun bir nebze çözümlenebilmesi için STK temsilcileri, köşe yazarları, kooperatif ve servis şirketleri sorumluları ile toplantı düzenleyip beyin fırtınası oluşturamaz mı?
Yerleşim birimlerindeki olumsuzlukları oluşturanlarda bizleriz, çözmesi gerekenler de bizleriz ama her nedense yöneticiler ve yönetilenler topu birbirine atmayı çok seviyor.
Bizler topu birbirimize attıkça zaman diliminde ister istemez top patlar, Şanlıurfa’da trafik topunun patladığı gibi…