Urfa Besi OSB’de hedef 5 bin istihdam
Faruk DEVECİ
————————-
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ye yapılacak 32 km’lik yol ağı sayesinde yeni yatırımlar için uygun ortam oluşturulacak. Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yol Yapım Projesi sözleşmesi bir süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ve Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Çinpolat arasında imzalanmıştı.
Söz konusu projenin detayları belli oldu. Şanlıurfa Besi OSB’nin 32 kilometrelik yol ağı için gerekli olan finansmanın 7.5 Milyon TL’si Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2.5 Milyon TL’si Büyükşehir Belediyesince karşılanacak.
Karacadağ Kalınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, son iki yılda Şanlıurfa’ya 200 milyon lira kaynak aktarıldığını, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile istihdama katkı sağlayacak projeler için iş birliği içerisinde olmaya devam edeceklerini söyledi.
223 PROJEYE TKDK’DAN FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANACAK
Şanlıurfa Besi OSB’de 534 hayvansal işletmenin kurulması planlanıyor. Şu ana kadar 246 proje için Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) destek istendi. Bu projelerden 223’i kabul edildi. Toplam yatırım bedeli 470 milyon lira olan 223 projenin 291 milyon liralık kısmı hibe olarak karşılanacak.
Öte yandan Besi OSB’deki Biogaz işletmesi 1,5 megavat elektrik üretiyor. İkinci kısmın devreye girmesiyle elektrik üretimi 4,5 megavata yükselecek. Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kesimhane ve et entegre tesisleri, Petrol yeri, yem ve veterinerlik yerleri tahsisi yapıldı ve yakında hizmet vermeye başlayacak.
BESİ OSB HEDEFLERİ
Besi OSB’nin bitmesiyle birlikte doğrudan ve dolaylı olarak en az 5000 kişi istihdam edilecek. Yılda 212 bin besi hayvanı kesimi gerçekleşecek. Biogaz tesisi tam kapasite ile çalıştığında günlük 10 megawatt enerji üretecek. Biogaz sonucu çıkan organik gübre ile binlerce dönüm arazide organik tarıma geçilebilecek. Dolayısıyla organik tarımın çıktıları sebze ve meyve yüksek katma değer ile yurtiçi ve yurtdışına satılabilecek. Kesimhane tam kapasite ile çalıştığında günlük 900 büyükbaş, 1500 küçükbaş kesilebilecek. Entegre et işleme tesisiyle günlük 50 ton et işlenebilecektir. Dolayısıyla et ihracatı ile ülkemize döviz girdisi sağlayacaktır. Yeşil yem ihtiyacı doğacak ve dolayısıyla binlerce dönüm yem bitkisi ikinci ürün olarak bölgede yerini alacaktır.