Urfa’nın Aralık ayı ihracat rakamları belli oldu
Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarihi bir rekora imza attı. Bölge, bir önceki yılın Aralık ayına göre ihracatını %9,1 oranında artırarak 1 milyar 119 milyon 787 bin dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi.
ANTEP’İN ARALIK AYI İHRACATI YÜZDE 10,3 ARTTI
Güneydoğu’nun öncü şehri Gaziantep için ise %10,3’lük artış ile 972 milyon 119 bin dolarlık ihracat kayda alınırken, şehir tarihinin en yüksek aylık ihracatına imza attı.
Aralık ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “Biliyorsunuz 2021 zorluklarla geçen bir yıl oldu. Yılsonuna doğru yaşanan kur hareketleri belirsizliği artırırken, pandeminin ekonomi üzerinde bıraktığı etkiler de yıl boyunca hissedildi. Bu şartlar altında üye firmalarımız bizleri rahatlatacak ihracat rakamlarına imza attılar. Bölgemiz ve Gaziantep, pandemiyle gelen olumsuz şartlara meydan okurcasına, tüm zamanların en yüksek aylık ve yıllık ihracatlarını gerçekleştirerek yine tarih yazdı. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum.” diye konuştu.
2021 REKOR YILI OLDU
2021 yılının rekor ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci; “Bölgemiz, Aralık ayı boyunca 2.591 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise 1.831 olarak hesaplandı. Bu rakamlarla, ihracatçı sayısı bakımından Bölgemiz için en yüksek Aralık ayı, Gaziantep için ise tüm zamanların en yüksek ayı olmuştur. Ayrıca 2021 Aralık ayında 116 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılında bu rakamlar artmaya ve ihracat ailemiz büyümeye devam edecek.” dedi.
2022’DE GÜNEYDOĞU’DAN 198 ÜLKEYE İHRACAT
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri %38,4 payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri %18,1 payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise %14,4 payla üçüncü sırada bulunuyor. 2021 yılında toplam 198 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci; “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Mısır ve Libya Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu. Kileci, Bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile diğer gıda müstahzarları yer aldığını sözlerine ekledi.
Gaziantep 2021 yılını, 10 milyar 92 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren beşinci ili olarak kapatıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in %137,6’lık seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurgulayan GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.
2021 yılı Aralık ayında GAİB’in iştigal sahasına giren diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Fikret Kileci; Kahramanmaraş’ın 135,2 milyon dolar, Mardin’in 85,2 milyon dolar, Malatya’nın 53,2 milyon dolar, Diyarbakır’ın 27,3 milyon dolar, Şanlıurfa’nın 22,6 milyon dolar, Adıyaman’ın 6,5 milyon dolar ve Kilis’in 6,3 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.