Urfalılar elektrik zammını konuşuyor
Yeni yılla birlikte elektrik ve doğalgaza zam geldi. Kademeli tarife sistemine geçilmesiyle elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Urfalılar yapılan bu zamma ilk olarak sosyal medyadan tepki gösterdi.
Türkiye, 022’ye elektrik ve doğal gaz için yapılan yeni zamlarla girdi. Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçilirken, elektrik faturalarının iki tarifeye ayrıldığı sistemde, fiyatlara yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Öte yandan doğal gazda ise konutlarda kullanılana yüzde 25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanana yüzde 50, elektrik üretim amaçlı kullanılana ise yüzde 15 zam yapıldı.
Elektrikte verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçişle 1 Ocak’tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak. Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 50 fazla olacak.
Elektrik fiyatlarının 2022 yılı itibariyle yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zamlanmasının ardından EPDK’dan zam savunması geldi. EPDK, açıklamasında, “Tasarruf ve verimlilik hedeflendi” denildi.
Yapılan zamların ardından vatandaşlar sosyal medya üzerinden tepkisini gösterdi. Eleştirilerden Urfalı Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de nasibini aldı.
İşte o tepkilerden bazıları…
Faruk Akbaş: Sayın Recep Tayyip Erdogan başkanım, son elektrik zammını geri çekmeniz lazım. Kabul edilebilir değildir. Zaten her ay zam yaparak esnafın belini büktünüz.Şimdi yirmibin gelen faturam sonraki ay ellibin yazın yetmişbeşbin gelecek. Bilin ki kepenkleri elinizle indiriyorsunuz.
Hikmet İpar: Yeni yıla elektrik, mazot ve doğalgaz zamlarıyla uyandık. Doğalgazla üretimi yapılan üre ve can gübresinin fiyatı artacağı için maliyete büyük etki yapacak. Elektrikle sulama yapılan tarım alanları ve tarlada kullanılan mazotun da artışını sayarsak her üç kalem de çiftçiye darbedir
Aynur Kaynar: Elektrik zammı sonrası faturalar nasıl değişecek? 100 TL olan fatura 152 TL’ye, 150 TL olan fatura 240 TL’ye, 200 TL olan fatura 350 TL’ye, 250 TL olan fatura 465 TL’ye, 300 TL olan fatura 580 TL’ye çıkacak.
Süleyman Hışmanoğlu: Urfa köylerinde bazen günde 24 saate varan elektrik kesintisi olduğu için zammı biz daha az hissedeceğiz.
Mustafa Kurdaş: Zamanlama manidar.. Zamlar Aralık’a yazılsaydı , %38 çıkması muhtemel 2021 TÜFE si, % 45 i bulur ve memur/ emekli maaşları buna göre belirlenirdi. Ayar millete.
Utku Korkmaz: Tekrar tekrar resmi gazeteye bakıyorum. Gördüğüm en büyük elektrik zammı sanırım. 250 TL elektrik faturası ev için 560 TL olacak. 100000 TL fabrika faturası 226000 TL olacak. Umarım yanılıyorumdur.
Buğra Şenlik: Elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan zam sadece faturalarınızı değil aldığınız market ürünlerini de etkileyecek. Üretim ve dağıtımı yapan markaların maliyeti artacak, bu da fiyat etiketlerine yansıyacak. Maaşa yaptıkları zammı misliyle geri alıyorlar.
Bahadir Özgür: Yüzde 130’ları bulan elektrik zammı, iktidara yakın isimleri dahi şaşırttı. 31 Aralık gecesi yaşananlara dair kulislerden sızanlara göre bu zam, aslında batma noktasına gelmiş elektrik dağıtım şirketlerini kurtarma harekâtı.
Hüseyin Cimşit: Elektrik zammı için Tüketici Dernekleri ve Barolar dava açmalı. İsteyen bireysel de dava açabilir. Fahiş fiyattır. Enflasyon üzerinde zam mutlaka iptal edilecektir. Su zammında olduğu gibi.
Burak Bayırlı: Tamam Reis’i destekliyoruz ama herşey ucuzlayacak diye ümitlendirip herşeyin pahalılaşması.. Elektrik fiyatlarına ticarethaneler için %126, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi. Böyle bir zammı nasıl izah edeceksiniz yazıktır yahu.