İbrahim Halil Okuyan
4 Nisan 2009
İl Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı, Sayın Abdulmuttalip AKDEMİR’İN yaptığı basın açıklamasının; Valilik Projeleri ile ilgili bölümü için, 35 yıldır Şanlıurfa’da yaşayan, bir İnşaat Yüksek Mühendisi olarak görüşlerimi açıklamak istiyorum.
Yazıma başlarken, Valilikle Belediye arasındaki polemikten (dalaşmadan ) rahatsız olduğumu, Sayın Valimle, Sayın Belediye Başkanımın, Şanlıurfa’ya hizmet noktasında birlikte olduklarına ve varsa aradaki sürtüşmenin yanlış anlaşmalardan kaynaklandığını, her ikisinin de, Sayın Başbakanımızın “hizmete devam ”
direktifleri gereğince çalışacakları konusunda en ufak bir tereddüt duymadığımı, en kısa zamanda örneğin 11.Nisan Urfa kurtuluş gününde kol kola görmekle Şanlıurfa halkının çok mutlu olacağını arz etmek istiyorum.
DSİ deki görevim nedeniyle, Belediye ile ilgili konuları yakinen bilmekteyim. Aşağıdaki yorumlar tamamen kendi fikirlerimdir. Eksik ve yanlışta olabilir, tam doğru olması için çok daha fazla done (veri ) olmalıdır. Ayrıca neticede benim fikirlerimdir.
1- KONGRE-KÜLTÜR MERKEZİ VE
CUMHURİYET MEYDANI PROJESİ:
Proje: Yeni Valilik ve Adliye Sarayı ile Şanlıurfa İl Özel İdaresi Merkez Yönetim Binasının bulunduğu alana bir kongre ve kültür merkezi yapılması ile ilgili çalışma yapılmıştır.
Bu çalışma ile ilimizin çok acil ihtiyacı olan ve kongre turizminin gelişmesine çok önemli katkı sağlayacak olan modern bir kongre kültür merkezi yapılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda bu merkezi hizmet binalarının bulunduğu yerde şehrimize, 70.000 kişilik bir meydan kazandırılması amaçlanmıştır.
Yorum: Bu alandaki düzenleme; Abideden başlayan, eski stadyum, eski hal pazarı, şire pazarı, cavsak deresi etrafında yer alan eski sanayi alanları ve devamla eski şarap fabrikası, yeni stadyum ve bahçelere kadar yer alan yeşil alan vb yapıların birlikte bir bütün olarak, planlaması yapılmadan yapılamaz.
Askeriyedeki yeşil alanı, bahçelere bağlayacak bu büyük alan, planlanmadan yukarıdaki proje planlanamaz. Yanlış olur, eksik olur, sonra daha büyük problemler ortaya çıkar.
2- MEVCUT VİLAYET ALANININ
YEŞİL ALAN MEYDAN-OTOPARK OLARAK
DÜZENLENMESİ PROJESİ:
Proje: Mevcut valilik binası, İdare Mahkemesi Binası ve diğer binaların kaldırılması suretiyle şehir merkezinde 13.000m2’lik bir meydan, yaşam alanı ve yeraltı otoparkı olacak şekilde bir düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.
Yorum: Eski Vilayet binası, ancak yeni Vilayet Binasının yapımının bitmesinden sonra boşaltılabilecektir. Yeni Vilayet Binasının, İkmali için yapılan ihale, ihale komisyonun tenzilatı çok az bulmasından dolayı iptal edilmiş olup müteahhit idareyi dava etmiştir. En az 30 Trilyonluk bir harcamaya ihtiyaç vardır. Yani ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği, bu günden belli değildir.
Arkadaki, Tekel binası yıllardır yıkılamamıştır ( Eskiden kuru üzüm deposu idi ).
Mevcut Vilayetin önündeki kavşağa, doğu -batı istikametinde bir alt geçit yapılmalıdır. Bunun için Ziraat Bankasının mutlaka yıkılması lazımdır. Bunun için eski Halk Eğitim Merkezi, Ziraat Bankasına (veya Merkez Bankası+Ziraat Bankasına) verilerek o köşe açılabilir.
Başkan Fakıbaba ve AKP adayı Sayın Mehmet Oymak açıkladıkları projelerde balıklı göle uzanan bir raylı sistem önermektedirler. Şanlıurfanın böyle bir taşıma aracına ihtiyacı vardır ama sorun güzergâh seçimindedir.
Başkan Fakıbaba’nın projesindeki; vilayet kavşağındaki 90 derece dönüşü ve rampalı çıkışı hatalı buluyorum.
Benim fikrim otogar önünde DSİ tarafından yapılan otogar köprüsünden, Vilayet kavşağına gelen bulvarın, Dedeman oteli önünde bir alt yapılarak, ortalama eğimin, azaltılması ve yola daha yoğun trafik yönlendirilmesidir.
Raylı sistemin bu güzergâha verilmesini hatalı buluyorum.
Raylı sistemle ilgili önerim şudur:
Balıklıgölden; Haşimiye, Karameydanı ve Kapaklı Pasajı önünden gelen raylı sistemin, Dünya Hastanesi durağından (Harran oteli-Kapaklı Pasajı arası yol tek şerit olacak oda Kapaklı Pasajı Harran Oteli yönünde acık olacak ) sonra demiryolunun, karayolunun altına alınması, mevcut Vilayet Binasında yeraltında bir durak ve Mevcut stadyum önünde yeraltında son durak olacaktır.
Dolmuşlar Belediyeden sonra alt geçitten geçip, Emek Sineması önünden devamla, Kapaklı Pasajı önünden sola dönerek Dünya Hastanesi durağında yolcularını Raylı sisteme transfer ederek devam edeceklerdir.
Raylı sistem çift yönlü, tek hatlı olacak Kara Meydanı cami civarında hat ikiye ayrılıp tekrar birleşerek ters yönde gelen trenlerin yollarına devamı sağlanacaktır.
Başlangıçta bu sistem, raylı sistem güzergâhına, havaalanlarında kullanılan çift yöne de gidebilen büyük otobüslerle de çalıştırılabilir.
Burada, araçlarını eski stadyumdaki otoparka bırakan insanların, şehrin tarihi bölümlerine araç kullanmadan gitmelerini temin etmekle, şehrin tarihi bölümündeki araç ve gürültü kirliliği ile trafik sıkışıklığı azaltılmış olacaktır.
İşte yukarıda arz ettiğim sebeplerle, bir kent içi ulaşım planı yapılmadan tez elden bir imar planı yapılmasını ve hele belediye, bunları dikkate almadan protokol imzalamışsa bunu son derce yanlış buluyorum.
Bakın bugün, ulaşım sorunu düşünülmeden şehrin 30 km uzağına yapılan Harran Üniversitesinin, ulaşım sorununu bu gün çözemiyoruz ve 50 km lik hayali raylı sistem projelerinden bahsediyoruz. Hâlbuki şehre daha yakın bir yerde olması Şanlıurfa’nın bundan daha fazla yaralanmasına sebep olacaktı.
ESKİ HALK EĞİTİM MERKEZİNİN
BULUNDUĞU ALANIN
DEĞERLENDİRİLMESİ:
Proje: Eski Halk Eğitim Merkezinin bulunduğu kent merkezindeki 3200 m2’lik, mülkiyeti Şanlıurfa İl Özel İdaresine ait arsanın mevcut imar durumunun hâlihazırdaki “resmi bina” şeklindeki düzenlemesinin imar değişikliği yapılmak suretiyle “ticaret merkezi, otel” şekline dönüştürülmesi suretiyle kente bir katma değer sağlanmak istenmiştir. Elde edilecek katma değerin de büyük bir mali finansman gerektiren kongre-kültür merkezi ve cumhuriyet meydanı düzenlemesi projesinde kullanılması amaçlanmıştır.
Yorum: Yukarıda bu alanın Ziraat Bankası için bir alternatif olabileceğini arz etmiştim. Ayrıca mevcut vilayet binasının altındaki otoparkla alttan yapılacak bağlantı ile bu alan fazla kat yüksekliği yapmadan kullanılabilir.
Valiliğimizce yapılması düşünülen ticaret merkezi ve otel için elinde çok daha uygun bir yer vardır. Eski Kız Meslek Lisesi. Halkımıza 12 Eylül dönemini hatırlatan o eski binanın bildiğim kadarıyla, Şanlıurfa’nın ilk betonarme binası olması gibi komik bir sebeple tarihi eser konumuna sokulmuştur. Bugün onu yapan arkadaşlarımız yukarıdaki projeyi savunmaktadırlar. Bu konu çözülürse çok güzel bir tesis olur arkası da otopark olur.
4.Nisan.2009