Ebru Okutan Akalın
15 Aralık 2006
şanlıurfa Gaziantep karayolunun 20’inci kilometresinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nin atık suları çevrede bulunan yerleşim birimlerinde insan ve hayvan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmeye başladı. ıçerisinde Kimyasal atıklarında bulunduğu suları bilmeden zaman zaman kullandıklarını belirten yöre sakinleri durumu defalarca yetkililere bildirmelerine rağmen kalıcı çözüm bulunmamasından yakındılar.
ON YILDIR TEHDıT UNSURU
1992 Yılında temeli atılan fakat çırçır ve prese ağırlıklı olan fabrikaların 1995 yılında üretime geçtiği Bölgede alt yapı eksikliği ilk olarak Atık Sular konusunda etkisini göstermeye başladı. On yıl boyunca Arıtma tesisi olmadığından Kimyasal Maddelerinde içinde yer aldığı Atık Sular oluşan küçük derelerle çevreye aktı. Bunun üzerine kolları sıvayan ilgili kuruluşlar hazırlanan Fizibilite Raporları ile Avrupa Birliği’ne başvurarak finansman konusunda yardım talebinde bulundu. Başvurunun halen onaylanma aşamasında olduğu öğrenildi.
MUHTARLAR TEDıRGıN
Atık suların insan ve hayvan sağlığını en çok tehdit ettiği şanlıurfa Birinci Organize Sanayi Bölgesinin hemen yakınında bulunan Koçören, Keberli, Güzelkuyu ve Kızılkuyu Muhtarları Mustafa Demir ve Cuma Ekinci ile köylüler başta Valilik olmak üzere durumu defalarca ilgili birimlere bildirip çözüm istediler. Son iki yıl içinde yoğunlaşan şikayetler üzerine şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü köyde inceleme başlattı. Sağlık Müdürlüğünün yaptığı incelemeler sonucu hazırlanan raporlarda olayın doğru olduğu ve atık suların yaşamı olumsuz yönde etkilediği saptandı. Hazırlanan Sonuç Raporları Valiliğe sunularak ilk etapta alınması gereken bazı tedbirlerde belirtildi. Koçören Köyü Muhtarı Mustafa Demir yaşanan olumsuzluğun sadece sağlık konusunda olmadığını belirterek oluşan olumsuz şartlar nedeni ile Tarımsal Ürün yetiştirmede sıkıntı çektiklerini kaydetti. Demir “Mahsülümüz yüzde 70 düştü. Özellikle enfeksiyonel hastalıklardan çoluk çocuğumuz perişan. Defalarca başvuruda bulunduk ama gelip sadece inceleyip gittiler. Kalıcı bir çözüm getirilmedi bu sorunumuza. Köylerimizin çevresi adeta birer bataklığa dönüştü. Pis kokular ve haşaratlarda cabası. ınsan sağlığı bu kadarmı ucuz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bizi bir an önce bu ortamdan kurtarsınlar”dedi.
ÜRKÜTÜCÜ GELışME
Öte yandan Atık Suların ulaşarak insan sağlığını tehdit ettiği yerleşim birimlerinde OSB’nin yapılıp hizmete girdiği son on yıl içinde Kanserden ölüm vakaları görüldüğü ve bazı yerleşim birimlerinde ise halen Kanser tedavisi görenlerin bulunduğu saptandı.
KISA VADEDE ÇÖZÜM YOK GıBı
Sağlık Müdürlüğünün yaptığı inceleme çalışmaları kapsamında hazırlanan raporlarda sorunun çözümünün uzun vadede mümkün olduğu belirtilerek bunun için Avrupa Birliği’nden Finansman temini yoluna gidildiği belirtildi. Söz konusu Arıtma Tesisi ile yeni yapılacak ıkinci Organize Sanayi Sitesinin alt yapısı için Avrupa Birliği’nden kademeli olarak 44 milyon Euro talebinde bulunulduğu bu finansmanın sağlanmasının ardından çalışmalara başlanacağı öğrenildi.
ÇEVRE KANUNU NE DıYOR?
2872 sayılı çevre kanunu arıtma tesisi olmayan organize sanayi kuruluşlarının ruhsat alamayacağını eğer almışlarsa arıtma tesisini biran önce tamamlamaları gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde söz konusu kuruluşlar için yük sek oranlarda maddi cezalar uygulanması söz konusu.