Ersoy’un ‘Taş tepeler’ hedefi: Yılda 1 milyar dolar
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe başta olmak üzere her arkeolojik alanı kendi adıyla koruyacaklarını, 100 kilometrelik hat üzerinde bulunması ve Uluslararası litaratürde ‘tepe’ ismi kabul gördüğü için ‘Taş Tepeler’ ismini uygun gördüklerini anlattı.
Geceyi ilimizde geçiren Bakan Ersoy, öğlen saatlerinde Karahantepe’de arkeologlarla birlikte bir basın toplantısı düzenledi. ‘‘Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi’ kapsamında, iki bölgede sürdürülen yüzey araştırmalarında yeni yerleşim yerleri tespit edildiğine dikkat çeken Ersoy, Göbeklitepe’de 16 farklı nokta daha tespit edildiğini, buralarda da arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirilebileceğini vurguladı.
Ersoy’un açıklamalarından satır başları şöyle:
‘Halen Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Tabi bu sayı 12 ama bu sayıyı 20´nin üzerine çıkaracağız. Önümüzdeki günlerde, projenin 2021-2024 yılları arasını kapsayan ilk etabı dahilinde Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe yerleşimlerinde de kazılara başlanacak. Yurt içinde 8 ayrı üniversitenin dâhil olduğu 12 kurum ve kuruluş ile iş birliği planlandı. Bu doğrultuda İstanbul Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesi arasında doğrudan iş birliği protokolleri imzalandı. Ayrıca 5 ayrı ülkeden 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi´ne dahil ettik. Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa ile geniş bir uluslararası yelpaze oluşturduk.
Projede, Göbeklitepe Merkez olmak üzere Karahantepe’nin neolitik dönem yerleşimleri arasında en önemli de turizm duraklarından biri haline getirilmesi hedeflenmiştir. Karahantepe ana istasyon noktasında ziyaretçi merkezini 2022 yılında hizmete açmayı hedefliyoruz.
‘Taş Tepeler’ projesi kapsamında gerçekleştirilecek kazı ve araştırmalara dair bilgilerin toplanacağı, ‘Neolitik Araştırma Merkezi’ kurma çalışmalarına devam edilecektir.
100 kilometrelik bir hattan bahsediyoruz. Göbeklitepe ve Karahantepe bu hattın merkezi noktaları. Şimdi hiç konaklama yapmadan başka noktaya geçilebiliyor. Bu 12 nokta devreye girdiği zaman, gelenlerin Urfa’da bir ya da 2 gece konaklaması gerekecek. 12 noktayı da 3 kilometrelik hat üzerinde detaylı ziyaret ve gözlemleme imkanına sahip olacaktır. Ayrıca proje sürecini ve çıktılarının güncel olarak paylaşılacağı bir Web sitesini de tasarlamaktayız.
Neolitik Çağ’la ilgili Enstitünün bu bölgede kurulmasını istiyoruz. Ayrıca Gaziantep’te Avrupa Birliği destekli Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü kurma yönünde bir projemiz var. Yasal düzenlemeler tamamlandı. Türkiye’nin bu alanda yapmış olduğu en önemli çalışmalardan biri.
‘Teş Tepeler’in en fazla uluslararası katılımcının olduğu bir proje çerçevesinde şekillenmesini istiyoruz. Herhangi bir kısıtlama koymadık, Ne kadar çok ülkeden katılım olursa kendilerine o kadar çok çalışma fırsatı yaratacağız. En kapsayıcı proje olacak Türkiye açısından.. Hiç bir projede farklı ülkelerden bu kadar farklı kurum dahil edilmemişti. Bu nedenle projenin çok hızlı bir şekilde gelişeceğini düşünüyorum. Hükümet olarak bizim yapacağımız en önemli şey projenin önündeki engelleri kaldırmak, destek olarak gerekli finansmanı sağlamak, gerisi aslında bilim insanlarının ve yörenin işi..
‘GÖBEKLİTEPE’ KENDİ ADIYLA ANILACAK. ‘TAŞ TEPELER’ ÇATI İSİM…
Çatı bölgesine ‘Taş Tepeler’ adı veriyoruz. Şu an için 12 olan ara istasyon dediğimiz Göbeklitepe ve Karahantepe gibi noktalar kendi isimlerini koruyorlar. İsimlerde değişiklik yapmıyoruz. Ait olduğu adıyla anılmaya devam edecektir.
Göbeklitepe’de turist artışı 2018-2019 yılları arasında 1’e 10 oldu. Bu tepeler dünyada tanıtıldıkça farkına varıldıkça inanılmaz bir şekilde yılda bir kaç milyon turist alacaktır diye düşünüyorum. Biz Taş tepelerini tanıttıkça, karşılama merkezlerinde gerekli altyapıyı oluşturdukça binlerce turist gelecektir. Burası 6-7 günlük Güneydoğu gezilerinin ana merkezinde yer alacaktır. Buraya ilave turizm yatırımları gerçekleştirilmesi için ilave teşvikler vereceğiz. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde ekonomiye yılda 1 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İlk 5 yıllık beklentimiz de 5 milyar dolar. Bizim bu projede önceliğimiz Bilim. Otomotik, doğal sonucu Turizm… Buradan elde edilecek gelirin tabana yayılması sayesinde bölge halkının projeye sahip çıkmasını sağlayacağız”