‘Bunu siz Urfalıların başına bela ettiniz’
Saadet Partisi (SP) Şanlıurfa İl Başkanı Niyazi Yanmaz’ın düzenlediği basın toplantısında tarımsal üretimi olumsuz etkileyen DEDAŞ sorunu ve yüz yüze eğitimde yaşanan sıkıntılar öne çıktı.
Yanmaz’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
‘Ülkemizin yıllık pamuk ihtiyacının yüzde 40’ını Urfa tek başına karşılıyor. Girdilerdeki artışa rağmen tarlayı boş bırakmıyor, canla başta çalışıyor. Gübreyi, tohumu, ilacı, mazotu pahalıya verirseniz çiftçi perişan olur.
Çiftçilerimiz protesto etme noktasına geldi. 50 derece sıcaklıkta adamcağız tohumunu serpmiş, gübresini vermiş, ilacını vermiş sulama yapacak ama DEDAŞ çökmüş adamın üzerine sulama için gerekli olan elektriği vermiyor.
Devlete düşen çiftçilere destek vermektir. Elektrik kimin zamanında özelleştirildi? AK Parti hükümeti döneminde özelleştirildi. Urfa’da AK Parti yetkililerinin duymak istemediği, sağır oldukları tek konu DEDAŞ. Bunu siz Urfalıların başına bela ettiniz. Yaz sezonunda kırsalda 10 saat, 15 saat elektrikler kesiliyor. Hilvan’ın, Bozova’nın yanı başında Fırat akıyor, su yok ama SUKAY var. Bir insanın temel ihtiyacı sağlıklı bir suyu içebilmektir.
Şanlıurfa’da kültürel etkinliklerden önce temel ihtiyaçların giderilmesi gerekmektedir. Belediyelerimiz kültürel etkinlikler yapıyorlar, park bahçeler yapıyorlar. Ancak bundan önce yol yapacaksın, su ihtiyacını karşılayacaksın, temizliğe dikkat edeceksiniz.
Şimdi biz desek ki Urfa’da sinek istilası var. Gerektiği gibi mücadele edilmiyor, hemen itiraz ederler.
Türkiye’nin 8’inci büyük iliyiz. Türkiye’nin pamuğunu, fıstığını en çok üreten şehir ama belediyecilik noktasında sıfır.
Üniversiteler açılıyor. Öğrenciler perişan. Urfa’da kiralar alabildiğine yüksek. Buraya gelen bir memur aldığı maaşın yüzde 60’nı ancak kiraya ayırıyor. Bu insanlar neyle geçinecekler?” diye ekledi.
Şanlıurfa’da çok yüksek doğum oranı, çok yüksek çocuk nüfus oranı var, bunlara yetecek kapasitede hastane yok. Şehirde doktor sayısı az, çoğu dalda doktor yok. Urfa’da kuyruklar var. Pandemi zamanı kuyruklar tıklım tıklım izdiham var. Sınıflara bakıyorsun kalabalık. Böyle bir eğitim sistemi olabilir mi?
Gerekirse Urfa için eski usul yapılabilir sabahçı, öğlenci olabilir. Böylece hem sınıftaki öğrenci sayısı azalır hem de Covid’in bulaşma riski azalır”
Urfaya para dışında her türlü sıkıntıyı getiren F. ÇELİK,