100 TL kuraklığa çare değil
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 100 TL ödeme yapılacağını açıklaması, bu destekle ilgili yeni bir tartışma başlattı. Destek ödemesi buğday, arpa. yulaf ve mercimek için yapılacak. Ayrıca 2022 yılı için tarım sigortasının maliyetinin yüzde 70’ini devlet karşılayacak ve hasar karşılama oranı da yüzde 80 olacak.
Destekleri değerlendiren Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, 100 TL’lik desteğin en üst limit olduğunu hatırlatarak şunlara dikkat çekti:
“Yani hasarın durumuna göre verilecek bir destek bu, herkese 100 TL verilecek diye düşünmeyin. Ekipler gelip hasar tespiti yapacak, dekarın yarısı yanmışsa 50 TL verecek. Bu haliyle destek yetersiz kalıyor tabii. Daha önce ziraat odaları bu desteğin en az 200 TL olmasını talep etmişti. Bazı otoriteler 300-400 TL istiyordu. Devletin çiftçiye destek verirken bu kadar eli sıkı davranması yakışık almıyor. Çiftçiye verilen destek tüketiciyi de korur, enflasyonu da düşürür.”
Bu yıl buğdaydaki rekolte kaybının 4 milyon tonu bulacağını da hatırlatan Demirtaş, “Geçen yıl 9.8 milyon ton ithal etmiştik, bu yıl da 14 milyon tona yakın ithalat olacak. Yine paramızı, hem dolar olarak yabancı çiftçiye vereceğiz demektir. Bu açıdan bakınca yerli üreticiye verilen desteğin önemi daha iyi anlaşılıyor” dedi.
Dekara 100TL’ye kadar kuraklık desteği hesabını kim Sayın Cumhurbaşkanına sunduysa tebrik etmek lazım bravo . Normal şartlarda kırmızı mercimek üreticisi dekardan kaldırdığı 200 kg mercimeğe karşılık 100 TL prim desteği alıyordu. Şimdi 200kg mercimeği üretemediği için 100TL prim almayacak ama sözüm ona 100TL kuraklık desteği alacak. Aslında devletin kasasından kuraklık için ekstra bir para çıkmıyor, çiftçinin alamayacağı prim desteğini ona kuraklık desteği olarak verecek, çiftçiye ekstra bir para yok.
ÇİFTÇİNİN KURAKLIK DESTEĞİ BEKLENTİSİ BU DEĞİLDİ
Ziraat Mühendisi Faik Toy, 100 TL kuraklık desteğinin çare olmadığını vurguluyor. Toy’un tespitleri şöyle:
”Bu gerçekler ortadayken TMO Genel Müdürü Sayın Ahmet Güldal hala ‘Bizim açıkladığımız fiyatlar çok iyi fiyatlar’ açıklamalarında bulunuyor, bizler de hayretler içinde izliyoruz. Az önce yeni gübre fiyatları aldım. DAP 5500TL ÜRE 4000TL 20-20 3500TL
Köy bazlı kuraklık sigortası yaptıranlar soruyor, devlet tarafından verilecek dekar bazlı kuraklık desteğinden sigorta yaptırmış olanlar faydalanacak mı? Eğer sigorta yapmış olanlar faydalanamazsa büyük bir adaletsizlik olur ve bir daha kimse sigorta yaptırmaz.
Geçen yıl tarım müdürlüğünün parsellerim için belirlediği buğday verimi dekara 450kg ve 45TL prim desteği aldım, bu yıl kuraklıktan dolayı desteği almayacağım. Verilecek 100 TL’nin 45 TL’sini prime sayarsak 55 TL kalıyor. En az 250 TL olmalı.
Çiftçinin kuraklık desteği beklentisi dekara 250TL idi, 100TL’ye ‘kadar’ destek verilecek diye muğlak bir ifade kullanıldı, bitkisel üretim yapan çiftçi seneye ekemez. Hayvancılıkla uğraşan çiftçi ise tamamen unutuldu, kuraklık onları da vurdu yem ve özellikle saman desteği şart.”