Mehmet Faruk DEVECİ
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmalara yönelik yeni bir danışmanlık hizmetini hayata geçirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim’in duyurusunu yaptığı bu model; ihracat yapan ya da ihracat yapmayı planlayan üyelerimize, ürün bazlı pazar analizi ve potansiyel müşteri listeleri sunarak stratejik karar alma süreçlerinde yol göstermeyi amaçlıyor.
“Dış pazarlara açılmak isteyen üyelerimize rehberlik etmek, Oda olarak öncelikli görevlerimizden biri.” diyen Başkan Yetim, firmalara özel hazırlanan raporlar sayesinde hedef pazarlara erişimin artık daha bilinçli ve sistematik bir şekilde planlanabildiğini belirtti.
Sistemin, yurt dışına satış yapmak isteyen işletmelere önemli kolaylık sağladığını vurgulayan Yetim şu açıklamada bulundu:
“Hangi ürün nerede talep görüyor, kim alım yapıyor, fiyatlar ne durumda, lojistik nasıl işliyor? Tüm bu soruların yanıtlarını içeren analizlerle üyelerimizin planlamalarını güçlendiriyoruz.”
Hizmetten yararlanmak isteyen firmalar, dış ticaretini geliştirmek istedikleri ürünün GTİP numarasıyla Odamıza başvurabiliyor. Hazırlanan raporlar şu başlıklarda bilgileri içeriyor:
• Alıcı firmalar ve yetkililerine ait iletişim bilgileri,
• Talebin yoğun olduğu ülkeler ve pazar alternatifleri,
• Bölgesel yoğunluk haritaları,
• İşlem hacmi, fiyat düzeyleri ve lojistik veriler,
• Güncel ticaret trendleri ve ürün bazlı istatistikler.
Başkan Yetim açıklamasını şu ifadeyle tamamladı:
“Amacımız, üyelerimizin sağlam, sürdürülebilir ve bilinçli adımlar atmasını sağlamak. Bu kapsamda, ihracat yapan ya da yurt dışına açılmak isteyen tüm firmalarımızı Dış Ticaret İstihbarat Merkezimize başvurarak bu hizmetten yararlanmaya davet ediyorum.”