GGC’nin İsveç’teki "Barış Süreçlerinde Basının Hafızası" Paneli Başladı - Urfa Hizmet HABERUrfa Hizmet HABER GGC’nin İsveç’teki "Barış Süreçlerinde Basının Hafızası" Paneli Başladı - Urfa Hizmet HABER

GGC’nin İsveç’teki “Barış Süreçlerinde Basının Hafızası” Paneli Başladı

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) tarafından ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen paneller serisinin Avrupa ayağı olan “Barış Süreçlerinde Basının Hafızası: Avrupa’dan Bakış” paneli, İsveç’in başkenti Stockholm’de başladı.

GGC tarafından ilki 2025 Ekim ayında Diyarbakır’da düzenlenen “Barış Süreçlerinde Basın ve Medya’nın Rolü” panelinin Avrupa ayağı olan “Barış Süreçlerinde Basının Hafızası: Avrupa’dan Bakış” paneli, İsveç’in başkenti Stockholm’de yoğun katılımla başladı.

Uluslararası düzeyde büyük ilgi gören etkinlik, kentteki Westmanske Palatset Konferans Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

Bozarslan: Mikrofonlar barışın değil çatışmanın sesini büyüttü

Panelin açılışında konuşan GGC Başkanı Felat Bozarslan, bölgede görev yapan gazetecilerin toplumun hafıza merkezleri olduğunu vurgulayarak, medyanın barış süreçlerindeki hayati sorumluluğuna dikkat çekti. 40 yıldır süren savaşın geride sadece acı, yıkım ve boşaltılan köyler bıraktığını ifade eden Bozarslan, mermilerin ve silahların çözemediği sorunların ancak ortak bir dille çözüleceğini belirtti.

Bozarslan, konuşmasında medyanın diline ve toplumsal barışa dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Barış, sadece masalarda ve siyasetçiler arasında yürüyen bir süreç değildir; toplumun yüreğinde, sokaklarında ve her şeyden önce medyanın dilinde başlar. Biz gazeteciler kullandığımız her kelimeyle ya bir köprü kuruyoruz ya da bir duvar örüyoruz. Yıllarca bu bölgede sert ve kirli bir dil kullanıldı; mikrofonlar barışın değil çatışmanın sesini büyüttü. Artık buna son vermek zorundayız. Toplumun dili sertleşirse, kalbi de sertleşir. Ama dil yumuşarsa insanlar yeniden birbirini dinlemeye başlar.

“Savaş en çok gerçeği öldürür”

“Savaş en çok gerçeği öldürür” diyen Borzaslan, “Barış, insanların birbirinin yüzüne korkmadan bakabilmesidir. Barış, bir çocuğun kimliğini gizlemek zorunda kalmadan büyümesidir. Yıllarca Türk anneleri de Kürt anneleri de aynı acıyla ağladı. Aynı türküyle hüzünlenen halkların kaderi düşmanlık olmamalıdır. Bu yüzden çözüm süreci siyasi bir tercih değil, insani bir zorunluluktur. Savaş en çok gerçeği öldürür. Bizler sadece savaşın tanıkları olmak istemiyoruz; kalemimizle onurlu ve kalıcı bir barışın mimarları olmak, yaşamın sesini duyurmak istiyoruz.”dedi.

GGC Başkanı Bozarslan, özellikle Avrupa’da yaşayan kürt gazetecilere de seslenerek “Sizler uzaktan izleyen insanlar değilsiniz. Sizler bu halkın hafızası, acısı ve umudusunuz. Burada söylenen her barış sözü, Amed’de bir annenin yüreğine ulaşıyor” şeklinde konuştu.

Bozarslan konuşmasında bölgede yaklaşık iki yıldır silah ve bomba seslerinin sustuğuna dikkat çekerek, “Coğrafyamızda kan dökülmüyor, insanlar ölmüyor, silah ve bomba sesi duymuyoruz. Bu durumdan kaynaklı her yıl binlerce insan bölgemize geliyor” dedi.

Geniş Katılımlı Oturumlar Başladı

GGC’nin organizasyonuyla düzenlenen panel kapsamında, barış gazeteciliğinin imkanları, sahadaki tanıklıklar ve Avrupa’daki Kürt gazetecilerin bu süreçteki rolü farklı oturumlarda masaya yatırılıyor.

Avrupa kamuoyunda barış süreçlerine dair yeni bir diyalog kapısı aralamayı hedefleyen panel, oturumların ardından yapılacak değerlendirmelerle gün boyu devam edecek.

Panelin ilk oturumunda, DEM Parti Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Cengiz Çiçek, “Güncel Sürece Genel Bakış” başlığı ile Türkiye’de yürütülen barış süreci ve gelinen aşamaya ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Panelin İkinci oturumunda, “Bölge, Merkez ve Avrupa Medyasından Sesler: Tanıkların Taşınması” başlığı ile medya pratiği tartışılacak.

Gazeteci Mahmut Bozarslan’ın moderatörlüğünde; gazeteciler Fehim Işık, Alişir Delek, Nevzat Çiçek ve Namık Durukan, Türkiye medyasının geçmiş barış dönemlerindeki sınavını, sahadaki gözlemleri, haberciliğin dili ve etik boyutuyla değerlendirecek.

Üçüncü oturumda ise “Avrupa’an Bakış: Diasporanın Perspektifi” başlığı ele alınacak.

Gazeteci Fehim Işık’ın moderatörlüğünde, Mälardalen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aytar katılımcı olarak yer alarak Avrupa kamuoyunun bakışını ve diyaspora hafızası tartışılacak.

Açık oturumla devam edecek olan panelin son bölümünde, forum şeklinde tüm oturum konuşmacıları ve gazeteciler arasında karşılıklı tartışma, değerlendirmeler yapılacak.


steak

steak

steak

steak

steak