Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son günlerde etkili olan yağışlar, tarımsal üretime hem olumlu hem de olumsuz yansıdı. Kurak geçen dönemin ardından gelen yağmurlar hububat üreticisini sevindirirken, dolu ve kuvvetli fırtına bazı ilçelerde ekili alanlar ile fıstık bahçelerinde hasara yol açtı.
Özellikle buğday, arpa ve mercimek gibi kuru tarım ürünlerinde yağışlarla birlikte toprak nemi artarken, uzmanlar ilkbahar yağışlarının başak dolumu ve tane gelişimi açısından verime olumlu katkı sağlayabileceğini belirtiyor.
Pamuk ekimi öncesinde toprağın su ihtiyacının karşılanması da üretici açısından avantaj olarak değerlendiriliyor.
Ancak etkili olan dolu ve kuvvetli rüzgar, başta Birecik, Viranşehir ve Suruç olmak üzere birçok bölgede tarım alanlarını olumsuz etkiledi. Bazı hububat tarlalarında yatma meydana gelirken, dolu yağışı özellikle meyve ağaçları ile fıstık bahçelerinde zarar oluşturdu.
Uzmanlara göre dolu yağışı, çağla dönemindeki fıstık ağaçlarında meyve dökülmesi, yaprak zedelenmesi ve sürgün kırılmalarına neden olabiliyor.
Özellikle genç fıstık ağaçlarında verim kaybı riskinin arttığı, ağır hasar gören bahçelerde ise gelecek yılın rekoltesinin de etkilenebileceği ifade ediliyor.
Kuvvetli fırtına nedeniyle bazı bölgelerde sulama sistemleri, sera örtüleri ve tarımsal ekipmanlarda da hasar oluştu. Çiftçiler, dolunun kısa sürede geniş alanları etkilemesi nedeniyle zarar tespit çalışmalarının hızlandırılmasını talep etti.
Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli merkezlerden biri olan Şanlıurfa, özellikle Antep fıstığı ve hububat üretiminde öne çıkıyor. Yaklaşık 45 milyon fıstık ağacına sahip kent, Türkiye’nin toplam Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 45’ini karşılıyor.
Şanlıurfa ayrıca buğday üretiminde Konya ve Ankara’nın ardından Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor.

